СОС нареди на обл. управител да махне паметника
СОС нареди на обл. управител да махне паметника

Да няма паметник на Съветската армия в Княжеската градина в центъра на София, реши Столичният общински съвет /СОС/. Мнозинството от ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Патриоти за София“ възлагат на областният управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

От БСП се заканиха, че ако областният управител уважи решението на СОС ще обжалват. И няма да позволят преместването на паметника. Заседанието на Столичния парламент бе съпътствано с протести.

Два протеста в защита на Паметника на Съветската армия се състояха в София по-рано тази сутрин. В жива верига пред паметника се включиха жители на Кюстендил, Перник и Дупница:

– Тук, в центъра на София, ние воюваме с паметници. Така ли правят във Виена? Така ли правят в Берлин с паметниците на съветската армия там? Тя е освободителка на цяла Европа, а не е само на България. Срамно, недостойно.

Представители на политически партии се събраха рано сутринта пред сградата на Столичния общински съвет: – Като чух, когато тези съветници са гласували за демонтирането на Паметника на Съветската армия, бях от дън душа възмутена.

Сурови яйца и кутии с червена боя полетяха към фасадата на сградата. Протестиращите затвориха за движение улица „Москвоска“.

Категорично „против“ преместването на Паметника на съветската армия от центъра на София бяха общинските съветници от БСП, които бяха и организатори на живата верига пред паметника рано тази сутрин. Докладът бе подкрепен от ГЕРБ–СДС, „Демократична България“ и „Патриоти за София“.

Председателят на СОС Георги Георгиев обобщи: „Ние предвиждаме на това пространство, на това място, да няма паметник на съветската армия и ние изискваме от областния управител да направи всичко в рамките на своите правомощия, за да се съобрази с нас като избраници на гражданите на София“.

2 КОМЕНТАРИ

  1. АКО НЕ БЯХА РУСЙИТЕ ВОЙСКИ ,СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ С ТУРСКИ ПАСПОРТИ. ПРОСТА ,ПРЕДАТЕЛСКА РАЯ…..С КУХИ ГЛАВИ.

  2. турците ни наричаха РАЯ ,руснаците БРАТУШКИ. Каква е разликата бе Кухи манерки такива?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви