Водата е важна за нашето тяло

Водата е жизненоважна, но и с нея не бива да прекаляваме, защото резултатът може да е вреден за здравето ни.

По една чаша сутрин, щом станем, преди хранене или когато сме болни, може само да ни е от полза. Но има монети, в които направо трябва да забравим за нея, или поне да не прекаляваме, ако е след тренировка. Ето ги и тях.

След стабилно хранене

Посегнем ли към чашата с вода, след като вече сме сити, резултатът ще е подут корем, болки в стомаха и нито грам ползи.

Непосредствено след тренировка

Това е най-често разпространената грешка. Въпреки силната дехидратация и неутолима жажда след интензивни физически упражнения, е най-добре както да не прекаляваме с жизненоважната течност, така и да изпием една кокосова вода или друга нейна алтернатива.

Целта е да наваксаме загубата на важни хранителни вещества като натрий и калий, например, а не да се наливаме.

След като вече сме утолили жаждата

Рядко се случва, но все пак. Свръх дозите и от водата са доста вредни. В най-лекия случай ще нарушат баланса на сол в тялото ни и ще доведат до недостиг на натрий.

За съжаление, атлетите са отличен пример и в това отношение – доказано е, че прекомерното количество от нея по време на състезание (или след това) са причинили на мнозина издуване на клетките, оттам гадене, инсулт, че и смърт даже, размахват пръст от Tips and Tricks.

Когато урината стане прозрачна

Цветът й е изключително точен радар кога да кажем „стоп“. Светложълтият й цвят е добър знак, но стане ли много бледа, почти прозрачна, веднага трябва да спрем с водата.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви