Проектът за културен център на остров Св. Св. Кирик и Юлита цели да се възстанови и съхрани исторически това, което е открито тук и това уникална идея и възможност не само за България, но и за човечеството.

Това каза помощник-генералният директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне, който днес е на посещение в Созопол.

Той посети остров Св. Кирик придружен от кметът на Созопол Тихомир Янакиев, областният управител Мария Нейкова, както и бившият министър на културата Велислав Минеков.

Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно богатство и културно наследство, което е под водата. Виждам сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и интересни с мястото, където са разположени“ , каза още Отоне.

Той поясни, че трябва да се намери вариант, в който да се съхрани историческо богатство, но и да се намери връзка с изкуствата.

Созопол е град с неголямо население и се наблюдава пик на посещенията през лятото. Трябва да намерим начин за непрекъснатост на туристическия поток, така че той да не бъде само за няколко месеца “ , каза помощник-генералният директор на ЮНЕСКО.

Според него идеята е за целогодишна посещаемост на мястото. За да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите изследвания и подводните изследвания, но и с публиката, обществеността.

Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за концепция за изграждане. Точно това ще направи ЮНЕСКО, да подкрепя това развитие“ , каза още Отоне.

Шефът на Център за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов разказва на гостите днес историята на остров Св. Св. Кирил и Юлита.

Когато започнаха тук разкопките през 2009 година очакванията бяха, че те ще приключат много бързо. Всички мислеха, че почти нищо не е останало за откриване след мащабните строежи из острова, които са се правили през изминалите десетилетия. Тези прогнози се оказаха напълно погрешни и археологическите проучвания разкриха един невероятен, уникално и единствено по рода си място в България и западното Черноморие„, сподели той.

1 КОМЕНТАР

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви