Международният плувен маратон „Порт Бургас“ през настоящата година ще бъде част от програмата на Световната федерация по плуване в открити води- WOWSA.

Залегнал е в Спортния календар на Община Бургас за 2023-та и ще се проведе за трета поредна година, като е предвиден за 8 юли.

Рекорден ще бъде наградният фонд, който е в размер на 20 000 лева, което ще привлече множество елитни плувци от България и чужбина.

Организатор е световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн и първият българин преплувал Гибралтарския проток Цанко Цанков, с подкрепата на Община Бургас, Военноморски сили на Република България и Порт Бургас.

Две ще бъдат дистанциите за плувците. Едната от 1000 метра е за любители. Другата е от 3000 метра и е за състезатели и хора с опит.

Уникалността на трасето е затвореното пространство около Морска гара, спокойните води и липсата на подводни течения.

„Щастливи сме да обявим, че Световната федерация включи маратона в своята програма. От няколко месеца водихме кореспонденция с тях и мога да кажа, че бяха впечатлени от организацията на предишните две издания. Получихме одобрение без забележки. Това е от огромно значение за град Бургас, за спортната общност, която обича плуването. Всички състезатели ще получат специални сертификати, които са официален документ от Световната централа. Очакваме доста плувци от чужбина. Имаме и специален сайт на проявата burgasmarathon.com, който ще бъде отворен за регистрация от двес, 8 март. Със сигурност ще стане истински плувен празник. Благодаря на Община Бургас и нашите партньори за подкрепата“, заяви Цанко Цанков.

Освен солидния награден фонд от 20 000 лева ще има и предметни награди за всеки участник.

Същевременно Цанков започна и своята професионална подготовка като състезател за предстоящото историческо участие от веригата най-трудни плувни маратони в света – OCEAN 7.

Цанко Цанков ще бъде първият българин, който ще плува в официален старт на 27 август в Тихия океан – от остров Санта Каталина до Лос Анджелис. Дължината на трасето е 35 километра. Плуването ще продължи около 10 часа в бурните и студени води на океана.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Питам: Ще участва ли ИЗМИСЛЕНИЯТ световен шампион Цанко Цанков? Това ще бъде възможност да види бургаската публика,ДАЛИ СА ФАЛШИВИ СПОРТНИТЕ МУ РЕЗУЛТАТИ.Или ще се скрие СТРАХЛИВЕЦА НЕЩАСТЕН,зад маската на организатор.

  2. Цанко няма да участва ,защото е свикнал да го влачат с лодка.Тук не може да се крие.Но той е навсякъде когато трябва да бъдат откраднати някакви пари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви