Детоксът на организма не означава само премахване на определени храни от диетата, но и други негативни неща, които влияят зле на тялото и ума ни.

Ако искате да започнете новата година по най-добрия начин и да я прекарате изпълнени с енергия, оптимизъм и позитивизъм, възприемете навици, които ще ви накарат да не се нуждаете от „строг“ детокс.

Токсините, натрупани в тялото, могат да действат като тежест, която ни пречи да изживеем пълноценно живота си и да извлечем максимума от него.

Вредните вещества, които се натрупват в тялото, влияят не само на физическото, но и на психическото ни здраве, без дори да го осъзнаваме.

Дори ако се храните здравословно и спортувате редовно, не можете да избегнете токсините, защото те също идват от замърсения въздух, а някои навици, които имаме, и дори хората от обкръжението ни, могат да бъдат токсични.

Ето защо се препоръчва периодично пречистване на тялото и ума, а началото на годината е чудесно време за детокс.

Събрахме страхотни, много практични и приложими съвети, които са наистина лесни за следване.

Като начало е важно да знаем кои признаци предупреждават, че тялото ни е пълно с токсини: хронични храносмилателни проблеми, проблеми със съня, проблеми със ставите и кожата, хронична умора, алергии, чести настинки и треска, главоболие и болки в тялото, летаргия, наддаване на тегло, раздразнителност…

Ако редовно правите малки промени и следвате нашите съвети, резултатът със сигурност няма да изчезне.

Ще гледате на живота по-позитивно и ясно и наистина ще се чувствате по-чисти отвътре и отвън. Ще изпитате и следните положителни промени:

Ще имате повече енергия;
Ще отслабнете;
Хормоните ви ще бъдат по-балансирани;
Ще имате по-чиста кожа;
Ще намалите възпаленията в тялото;
Ще спите по-добре;
Ще бъдете по-жизнени и подвижни.

В допълнение към тези общи ползи за здравето, детоксикацията ще направи и следното:

Коремът ви вече няма да бъде (толкова) подут след хранене;
Няма да жадувате толкова много за сладкиши, защото просто вече няма да имате нужда от тях;
Ще се фокусирате по-ясно върху нещата и целите, които искате да постигнете;
Ще бъдете заобиколени от хора, които ви зареждат с положителна енергия, както и вие тях.

Ако възприемете следните навици, дори вече няма да имате нужда от „строг“ детокс.

Пийте вода с лимон

Направете вода с лимон от следните съставки: топла вода, сок от половин лимон, любима чаша.

Изсипете лимоновия сок в преварената вода и изкачайте да изстине. Изпийте напитката и ще сте готови за всички предизвикателства на деня.

Почистете социалните си мрежи

Отделете малко време и изтрийте приятели от Фейсбук, с които нямате абсолютно никакъв контакт и нищо общо, а също така почистете и своя Инстаграм и спрете да следвате хора и профили, чиито публикации във фийда ви са напълно ненужни.

Ще се изненадате колко по-добре ще се почувствате.

Забравете за смартфона, докато се храните

Изключете се, докато се храните и си починете от смартфона и социалните мрежи. Отделете време само за хранене и мислете за това, което ядете, наслаждавайки се на вкуса, вида, текстурата на храната.

По този начин ще стимулирате по-доброто храносмилане, а първият етап от храносмилането е дъвченето, така че дъвчете бавно.

Вместо да гледате мобилния си телефон или телевизора, по време на обяд или вечеря, вместо да ядете, фокусирайте се върху хората, с които вечеряте, и разменете няколко думи с тях.

Прекарвайте време в природата

Лекарите в скандинавските страни препоръчват на пациентите си лечение сред природата. В Япония е известен терминът „шинрин-йоку“ (къпане в гората), което означава престой сред природата с цел получаване на физически ползи, които природата предоставя.

Изследванията показват, че къпането в гората активира парасимпатиковия нерв, което помага при лечението и детокса.

Нямате гора наблизо?

Отидете в парка, на плажа, на поляната – можете да намерите природа почти навсякъде.

Пийте достатъчно вода и яжте много зелени зеленчуци

Експертите препоръчват да пиете около два литра вода на ден, но слушайте тялото си и неговите нужди – може би тялото ви се нуждае от по-малко, а може би от повече течност.

Хранителният ви режим трябва да е богат на зелени листни зеленчуци като маруля, къдраво зеле, целина, спанак, магданоз, кориандър и други.

Тези храни съдържат жизненоважни хранителни вещества, достатъчно фибри и хлорофил, който помага за пречистването на кръвта.

Отделете време за благодарност

Просто спрете за няколко минути и пуснете всичко, което ви притеснява и ви задържа, и прегърнете това, което ви изпълва.

Изчистете се от негативното мислене и се обърнете към нещата, хората и ситуациите в живота си, за които сте най-благодарни.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви