Редовната консумация на бърза храна е свързана с влошаването на здравето на черния дроб и това е доказано. Опасността е много по-голяма при високорискови групи, като пациенти със затлъстяване и диабет.

Хората, които консумират 20% или повече от дневните си калории в бързо хранене, са изложени на по-висок риск от безалкохолен мастен черен дроб в сравнение с тези, които ядат по-малко или никак.

И въпреки че пациентите с метаболитни заболявания са най-уязвими към това усложнение, здравите хора не са без риск.

Здравият черен дроб съдържа малко количество мазнини, обикновено по-малко от 5%, и дори лекото увеличение може да доведе до неалкохолна мастна чернодробна болест. Насърчаваме хората да търсят по-здравословни варианти на хранене.

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване обхваща спектър от чернодробни състояния, свързани с метаболитни нарушения. Основната му характеристика е увеличаването на съдържанието на мазнини в черния дроб при липса на значителен прием на алкохол.

Това е най-често срещаното хронично чернодробно заболяване в света. Смята се, че разпространението му е приблизително 1/3 от световното население.

Въпреки че точната причина не е установена, развитието му е тясно свързано с наднорменото тегло, затлъстяването, инсулиновата резистентност, диабет тип-2 и високите нива на триглицериди и холестерол в кръвта.

При някои пациенти излишната мазнина, съхранявана в чернодробните клетки, причинява неалкохолен стеатохепатит, който се характеризира с възпаление на черния дроб. Без своевременно лечение това може да прогресира до по-сериозни заболявания, като цироза, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб.

Появата на чернодробни нарушения предполага намаляване на качеството на живот.

И това е, че черният дроб се намесва в около 500 жизненоважни функции, сред които разграждането и елиминирането на токсините, присъстващи в кръвта, съхранението на хранителни вещества, регулирането на нивата на кръвната захар, процеса на коагулация.

Оттук идва и значението на предприемането на начин на живот, който да подобрява вашето здраве и да помага за предотвратяване на усложнения.

За това е от ключово значение поддържането на оптимално телесно тегло, приемането на здравословна храна и редовните физически упражнения.

Моделите на хранене, като средиземноморската диета, характеризираща се с обилен прием на зехтин, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и риба, постепенно подобряват състоянието при неалкохолното мастно чернодробно заболяване.

Заедно с диетата, физическата активност е ключова за превенцията и лечението на това заболяване, тъй като влияе положително върху чернодробния метаболизъм.

Препоръчва се седмична практика от поне 150 минути упражнения с умерена интензивност.

Други действия, като увеличаване на приема на вода, избягване на тютюнопушенето и алкохола, ограничаване на консумацията на захар и избягване на самолечение, също са определящи за грижата за този орган.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви