Стотици бургазлии с развети трибагреници изпълниха улиците и площадите на града, за да празнуват 145 години Свободна България и да покажат, че националният празник е много повече от почивен ден в календара.

Тържествата започнаха на площад „Атанас Сиреков“, където под съпровода на националния химн бяха издигнати флаговете на Република България, Община Бургас и Европейския съюз.

Венци и цветя бяха положени пред Руския паметник, а бургаското духовенство отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението от османско иго.

Честванията на 3 март в Бургас се пренесоха на площад „Св. св. Кирил и Методий“, където кметът Димитър Николов поздрави присъстващите с празника на България и благодари на всички, които се включиха и помогнаха за пресъздаване на тържествената атмосфера.

Веднага след това стотици танцьори от всички бургаски фолклорни клубове се хванаха на голямото празнично Третомартенско хоро.

Към общоградските чествания се присъединиха всички експозиции на Регионалния исторически музей и Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“, които са отворени и приемат посетители при свободен вход.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви