Русия не възнамерява да използва ядрено оръжие във връзка със ситуацията в Украйна. Това заяви първият заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски в интервю за портала Maveric News, което беше излъчено в сряда.

„На първо място бих искал да кажа, че имаме ядрена доктрина. И тя гласи, че ние няма да сме първите, които ще използват ядрени оръжия, те могат да бъдат използвани само ако има заплаха за съществуването на Русия“, заяви Полянски.

„Подчертавам, че не планираме да използваме ядрени оръжия в сегашната ситуация около Украйна“, продължи дипломатът, отбелязвайки, че „от военна гледна точка това няма смисъл“. „Но отново зависи от степента на участие на НАТО и от мащаба на заплахата, пред която ще се изправи Русия“, каза Полянски.

Според руската ядрена доктрина (Основи на държавната политика на Руската федерация в областта на ядреното възпиране от 2020 г.), използването на ядрено оръжие от Русия е възможно, ако врагът използва този или други видове оръжия за масово унищожение срещу Руската федерация и нейните съюзници.

Ако се получи достоверна информация за изстрелването на балистични ракети за нападение срещу Русия и нейните съюзници, въздействието на противника върху обекти, необходими за ответни действия на ядрените сили, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия,когато самото съществуване на държавата е застрашено.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви