Пътнически влак в Гърция, превозващ стотици хора се сблъска с идващ насреща товарен влак в северната част на страната рано тази сутрин. До момента се съобщава за 29 жертви и най-малко 85 ранени.

Няколко вагона са дерайлирали, а поне три са избухнали в пламъци след сблъсъка близо до Темпе, малко градче до долината, в която са разположени големи магистрални и железопътни тунели, на около 380 км северно от Атина.

От болницата в близкия град Лариса съобщиха, че най-малко 25 души са получили много тежки наранявания, съобщи „Катимерини”.

„Процесът на евакуация продължава и се извършва при много трудни условия поради сериозността на сблъсъка между двата влака“, заяви Василис Вартакоянис, говорител на гръцката противопожарна служба.

Оцелели разказват, че няколко пътници са изхвърчали през прозорците на вагоните вследствие на удара. Други са се борили да се освободят, след като пътническият влак се е изкривил и се е забил в полето до релсите.

Пътниците, които са получили леки наранявания или са невредими, са транспортирани с автобус до Солун, на 130 км на север.

Железопътният оператор Hellenic Train съобщи, че в пътническия влак, пътуващ в северна посока от Атина за Солун, втория по големина град в Гърция, е имало около 350 пътници.

В коментар за държавната телевизия Костас Агорастос, областен управител на област Тесалия, определи сблъсъка като „много силен“ и заяви, че това е „ужасна нощ“.

Длъжностни лица заявиха, че са се свързали с армията, за да окаже помощ, съобщава БГНЕС.

На мястото на инцидента са пристигнали около 150 пожарникари и 40 линейки, съобщиха от противопожарната служба.

Все още не е известно каква е причината за сблъсъка.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви