Окръжен съд – Бургас посрещна четвъртокласниците от Основно училище „Петко Р. Славейков“, които проведоха интерактивен урок по право в Съдебната палата и разиграха Симулативен процес по приказката „Зайовата къща“.

Това е една от поредицата инициативи, с които през настоящата година съдебната институция отбелязва 145 години от своето създаване.

Административният ръководител – председател на Окръжен съд – Бургас, Росица Темелкова, посрещна гостите с удовлетворение, че децата от малки се запознават отблизо със съда и изучават неговата работа.

„За нас е чест, да виждаме толкова любознателни ученици. Посвещаваме Дните на отворени врати на съда не само на нашата годишнина, но и на поколенията, които ще следват примера“, коментира съдия Темелкова.

Класните ръководители на четвъртокласниците, Костадинка Иванова, Петя Божидарова и Люба Темелкова, проведоха с учениците открит урок по гражданско образование и познания на правото. Децата разказаха за създаването на първата, а именно Търновската Конституция, на 16 април 1879 г.

Те коментираха, че „правосъдие“ означава да имаш право, да има правда, справедливост, законност и истина.

„Правосъдието защитава нашите права, но и ни задължава като граждани, да не вредим на другите и спазваме законите“, каза на учениците г-жа Иванова. Учениците посрещнаха като специален гост Богинята на правосъдието – Темида и дискутираха какво символизират нейните атрибути – превръзката на очите, мечът.

Последва разиграването на граждански процес по приказката „Зайовата къща“, с участието на приказни герои в горския съд.

Съдебният състав на Горския районен съд бе в състав совата Меги, пчеличките Вики и Ели, секретар – гъбката Стефи и адвокати – също горски персонажи. В приказния процес бяха призовани като ищец – зайчето Жаки, ответник – лисицата Никол, вещо лице – калинката Вики и свидетели – кучето, петелът и язовецът.

По делото бе предявена искова молба от зайчето против лисицата, с която то поиска от съда да постанови решение, с което да осъди лисицата за заплащане на обезщетение за претърпени телесни повреди и неимуществени вреди, изразяващи се в обида, унижение и стрес, вследствие виновното противоправно поведение на лисицата.

Горският съд уважи иска на зайчето против лисицата, за присъждане на обезщетение за причинени вреди от това, че тя е изгонила незаконно зайчето от къщичката му.

Според решението на съдебния състав, лисицата следва да заплати 2 000 зелки и 3 300 моркови на зайчето и разноските по делото чрез полагане на доброволен труд в Горския районен съд.

Директорът на ОУ „Петко Р. Славейков“, Силвия Аврамова, благодари на Окръжен съд – Бургас за сътрудничеството и възможността, децата по иновативен начин да се обучават. Визитата в съда бе по проект „Иновации в действие“, учене чрез силата на екипната креативност.

Гости на Симулативния процес бяха учители и ученици от 5-то ОУ „Митьо Станев“, гр. Стара Загора, ОУ „Васил Левски“, гр. Хисаря и ОУ „Христо Смирненски“, с. Строево.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви