Професионалисти, владеещи английски и немски език, са най-търсени от българските работодатели.

Това сочи анализ на публикуваните обяви за работа с чужди езици на територията на България. Анализът на търсенето на кадри, които владеят чужди езици, е иницииран от Career Show във връзка с предстоящото събитие за работа с чужди езици Career Show Languages 2023.

Взети са предвид всички публикувани обяви към 20 февруари 2023 г., изискването за които е високо ниво на владеене на поне един чужд език.

При анализа на търсените професионалисти са взети предвид няколко аспекта: най-търсени чужди езици; сектори, в които търсенето на кадри е най-засилено; локация и възможност за работа от вкъщи; заплащане. Ето какви са резултатите:

Английски и немски език са най-търсените от работодателите.

 Не е изненада, че над 90% от публикуваните обяви изискват високо ниво на владеене на английски език. Като универсален език за комуникация между различните нации и предвид икономическата глобализация, логично, работодателите държат служителите им да могат да комуникират ефективно с колеги и клиенти от други страни.

На второ място по търсене се нарежда немският език. Специалистите с немски език имат значително повече възможности, от които да избират, в сравнение с хората, които владеят друг език.

Почти половината обяви с чужд език, различен от английски – 46.46% – са за специалисти, владеещи немски език. Останалата половина се разпределя между 24 други езика.

След немския език с най-високо търсене има за специалисти с френски (13.95%) и руски език (13.03%). Най-слабо е търсенето на хора, които говорят Словашки, Сръбски и Хинди.

Центрове за обслужване на клиенти е сферата, в която се търсят най-много служители, владеещи чужди езици.

 Отново близо 50% от публикуваните обяви с чужди езици са за позиции в сектора на аутсорс и центрове за обслужване на клиенти. Почти за всички езици преобладават обявите в този сектор. Изключение правят арабският и руският език.

Обявите с арабски език са преимуществено в сферата на продажбите, а тези с руски – в сферите туризъм, хотелиерство и ресторантьорство.

След сектор “Обслужване на клиенти” по най-високо търсене на кадри се нареждат секторите “Търговия и продажби”, “Счетоводство, одит, финанси” и “Телекомуникации”. Тези 4 сектора съставят близо 90% от всички публикувани обяви с чужд език, различен от английски.

Все по-малко компании предлагат дистанционна работа. София остава градът, в който се търсят най-много служители.

 Осезаемо намаляват обявите за работа с опция за хоум офис (хибриден модел на работа) или изцяло дистанционните позиции. Едва 9% от публикуваните обяви са за изцяло дистанционни позиции и около 35% са тези с възможност за работа от вкъщи. Тази тенденция вероятно е индикация за настъпващия край на епохата на домашните офиси.

Що се отнася до градовете, в които се търсят най-много служители, традиционно това е столицата – 56% от възможностите за работа са обявени за град София. Н

а второ и трето място се нареждат Варна и Пловдив, следвани от Бургас и Русе. Над 83% от обявите за работа с чужди езици са концентрирани в гореспоменатите 5 града.

Специалистите с немски език са най-търсени, но не и най-добре платени.

 Анализ на обявите за работа с обявена заплата показва, че заплатите за позициите с чужди езици се запазват относително по-високи в столицата. Докато 73.36% от обявените заплати в София са в диапазона над 2200 лв., за останалите градове брутни заплати над 2200 лв. наблюдаваме в едва 22% от обявите.

Въпреки че търсенето на специалисти с немски език е най-голямо, това не е реципрочно на предлаганото възнаграждение. Най-високи са обявените заплати за позиции, които изискват владеене на скандинавски език.

Между 89% и 100% от позициите с обявена заплата предлагат брутно възнаграждение над 2200 лв. за специалисти с датски, норвежки, шведски или фински език. Най-ниско е обявеното възнаграждение за позиции с руски и румънски език – едва 15% от обявените заплати са над 2200 лв.

Водещите работодатели, предлагащи възможности за специалисти с чужди езици, ще бъдат на Career Show Languages 2023.

 

Career Show Languages 2023 е безплатно кариерно събитие за реализация и развитие с чужди езици, което ще се проведе на 16 март изцяло онлайн.

Събитието свързва търсещи работа с работодатели в лични видео срещи. Част от работодатели, които ще се включат в събитието, са Wizz Air, Acronis, KBC, HP Inc., SolarEdge Technologies, Modis, Concentrix и др.

Освен лични видео срещи с работодателите, Career Show Languages 2023 е придружено от целодневна семинарна програма, водена от вдъхновяващи личности, които ще споделят успешна кариера с чужди езици.

Участието в събитието е безплатно след задължителна регистрация на careershow.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви