Това е опасно за колата ви
Това е опасно за колата ви

Автомобилите са сериозни инвестиция и е много важно да ги поддържате в добра работна форма. Може би си мислите, че когато стои безопасно в гаража или на улицата пред дома ви, колата ви не се нуждае от поддръжка. Особено ако не я използвате много често. Това съвсем не е така, дори напротив!

Оставянето на автомобила да престоява твърде дълго е един от сигурните начини да скъсите живота му.

Престоят на колата на едно място дълго време, без тя да бъде карана, води до множество проблеми (включително и повреди). Затова и опитните шофьори, дори да не използват даден автомобил, от време на време го подкарват за кратко. И така го поддържат в изправност.
Когато това не се прави, ето какво може да последва.

Акумулаторът губи своя заряд
Може да е изненада за някой, но колата все още работи, дори когато стои паркирана. Точно като вашия лаптоп или мобилен телефон, акумулаторът (батерията) на колата ви захранва компютъра във вашето превозно средство през цялото време. Ако няма да шофирате колата си няколко седмици, експерти препоръчват автомобилът да бъде свързан със зарядно устройство, което продължава да захранва батерията.

В същото време всички консумиращи енергия електронни джаджи, включени в порта на запалката, трябва да се изключат.

Гумите получават увреждания и губят налягане
Тежестта на колата, която постоянно оказва натиск върху една и съща част от гумите, причинява увреждания. Те се усещат, когато потеглите след време. Самите гуми губят налягане, когато дълго време стоят на едно място. За да се избегне този проблем е достатъчно веднъж седмично да се направи едно кръгче с колата на малко разстояние.

Преди потегляне задължително трябва да се провери налягането в гумите, които играят основна роля за безопасността на автомобила.

Нашествие на мравки
Пържените картофи, разпръснати под седалката, и изоставената в купето почти празната чаша за сок директно изпращат покана за мравките. Затова всички боклуции, особено кутии и опаковки от храна задължително трябва да се премахнат.

Същото се отнася и за изоставени дълго време дрехи като екип за фитнес и маратонки, които излъчват миризма. С течение на времето тя се засилва и в един момент става непоносима.

Течностите и маслата застояват
Течностите във вашия автомобил са от съществено значение за много компоненти. Например, спирачната течност е под налягане и ви дава необходимата мощност за спиране. Без течност за сервоуправление ще са необходими много мускули само за да завъртите волана. Когато колата стои дълго време, течностите застояват и могат да се събират в определени зони.

Старото масло, например, няма да смазва както прясното, а това означава, че може в един момента да се стигне до прегряване на двигателя. Самият той трябва да се стартира поне веднъж на две седмици и да работи 10 минути, за да може компонентите му да се смажат добре.

Уплътненията на климатика изсъхват
Експерти отбелязват, че уплътненията на климатика могат да изсъхнат, когато не шофирате колата си.

Това води до проблеми с целостта на система и до загуба на фреон.

Липсата на фреон означава, че няма да може да използвате климатика си, когато настъпи горещото време. Климатичната система на автомобила също се нуждае от смазване, така че и тя трябва да се пуска да работи за десетина минути.

Грижи за резервоара
Ако оставите резервоара за гориво почти празен, в него се натрупва влага, което означава проблеми. В същото време, ако го напълните догоре, преди да оставите колата си за дълго време на едно място, той ще прелее, ако времето се затопли, тъй като бензинът има свойството да се разширява.

Ако дълго време колата е седяла с половин резервоар, сипете още гориво, щом започнете да а карате отново. Може също така да сипете ензимен стабилизатор за гориво, който ще подобри качеството на бензина.

Повреди от дървесен сок
Пролетта носи пристигането на дървесен сок – много лепкава субстанция, отделяна естествено от дърветата. Ако колата ви е паркирана на улицата или на алеята под бор, можете да откриете лепкава каша по автомобила си, когато започнете да го карате отново.

Боровият сок е изключително лепкав и се отстранява трудно. Той се превръща в голям проблем за бояната особено ако лаковото покритие вече е повредено. Отстранете го с почистващ препарат за дървесни сокове веднага щом го забележите, защото

с покачването на температурите сокът се нагрява, причинявайки повече щети на боята.

Вреди от птичи изпражнения
Автомивката премахва птичите изпражнения, преди да успеят да причинят каквото и да е влошаване на боята на автомобила, но когато колата ви е паркирана под дървета или там, където птиците редовно нощуват, нещата могат да стана доста неприятни. Птичите изпражнения се състоят от пикочни киселини, а те не са водоразтворими. Това означава, че опитът да се премахне едно петно се превръща в кошмар, да не говорим да десетина.

Подобно на дървесния сок, птичите изпражнения могат да проникнат през прозрачното покритие – защитния слой на автомобила. Затова те трябва да се премахват бързо със сапун за миене на коли, а не с препарат за съдове.

Все още имате нужда от автомобилна застраховка
Дори ако не карате колата си много или изобщо, тя трябва да бъде застрахована по някакъв начин. Това, че автомобилът ви стои на едно място продължително време, не означава, че той не се нуждае от „Гражданска отговорност“. Факт е, че цените на тези полици поскъпват, така че внимателно обмислете най-добрия вариант.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви