Как да се отървете от дървеници в апартамента? Съществуват домашни и професионални методи, но струва ли си да се борите с кръвопийците сами?

Достатъчни ли са домашните средства за дървеници, за да се отървете от тях завинаги?

Домашни средства за борба с дървеници

Има много домашни, често дори доказани методи да се отървете от нежеланите съквартиранти от апартамента. Проблемът е, че те не винаги са достатъчно ефективни, за да унищожат напълно паразитите.

Поддържайте къщата чиста

От една страна, това правило ще ви позволи бързо да откриете проблема, но не винаги ще работи за премахване на дървениците. Защо? Защото те не идват липса на хигиена.

Разбира се, един занемарен апартамент може да бъде чудесно местообитание, но вредителите могат да се появят дори в много чисти къщи, ако някой ги донесе със себе си. Предотвратяването и бързото откриване на неканени гости е благоприятно за често почистване и проверка на всички кътчета.

Често пране на спално бельо

Да, дървениците и техните яйца умират при по-високи температури, така че си струва да перете спалното бельо редовно на минимум 60 градуса. Това обаче ще деактивира само някои от тях.

Използването на пара за почистване на кътчетата също ще помогне за унищожаването на някои насекоми и ако няма твърде много индивиди, това решение може да бъде 100% ефективно. Изисква обаче много грижи и търпение.

Важно: всяко място, обработено с гореща пара, трябва да достигне минимална температура от 45 градуса по Целзий.

Използването на пара обаче няма да попречи на дървениците да се върнат. Специализираните инсектициди ще се справят по-добре.

Оцет, лавандула, пазарни средства

Домашни средства или средства от пазара се препоръчват за всичко – комари, дървеници, други вредители и нежелани насекоми у дома. Вярно е, че миризмата на оцет, цитруси, лавандула възпира някои от тях доста ефективно, но не гарантира 100% ефективност.

Оцетът ще действа правилно върху дървениците само ако го нанесете директно върху телата им. Трудно е за изпълнение и изливането му в пукнатините на мебелите може просто да ги унищожи.

Средства на основата на лавандула, включително и тези, които се прилагат върху кожата, не отблъскват дървениците. Те не спират да хапят.

Подобно е и с наличните средства в супермаркетите или строителните магазини. Те работят, но често в краткосрочен план, като само временно премахват проблема. И също така често не се използват правилно, което намалява тяхната ефективност.

Фактът, че тяхното действие често е незадоволително, се дължи и на по-ниската концентрация на активното вещество. Дори по-лошо, такива малки дози инсектицид правят дървениците устойчиви към него.

Защо да заложите на професионална помощ?

Защото това са хора, които си разбират от работата и имат дългогодишна практика зад гърба си. Домакинските методи, особено честото почистване, могат да бъдат ефективни, но по-скоро като превантивни мерки, насочени към бързо откриване на проблема или ограничаване на появата му.

Отровите срещу дървеници, които се предлагат в големите магазини, ще работят само при проблем в малък мащаб, а ефектът им вероятно ще бъде доста временен, както и използването на парочистачки, оцет или други природни средства.

Пазарът се променя, хората са по-мобилни и следователно по-уязвими към дървеници. Вредителите се адаптират към новите условия, стават резистентни към известни или слаби защитни средства.

А професионалистите винаги следят за ефективността на своите методи, подобрявайки ги и разширявайки ги постоянно. Ето защо си струва да потърсите тяхната помощ, независимо дали става дума за дома, офиса или магазина.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви