Папата национализира цялата собственост във Ватикана
Папата национализира цялата собственост във Ватикана

Папа Франциск национализира всички активи и цялата собственост на службите и институциите, свързани с Ватикана. Това предаде Асошиейтед прес. Според папата въпросните активи и имущество са суверенно наследство, собственост на Светия престол. Ане сая собственост на някое отделно лице или служба.

Във връзка с това вчера беше публикуван нов закон. Той е поредната инициатива на Франциск за централизиране на активите на Ватикана. Целта е те да могат бъдат управлявани правилно, след като лошият контрол през годините доведе до огромни загуби. А според прокурорите – и до престъпления, информира БТА.

Преди това папата лиши държавния секретариат на Ватикана от портфейла му на стойност 600 милиарда евро и нареди активите да бъдат прехвърлени в патримониума на Ватикана. Решението бе взето след скандал, свързан с инвестиция на стойност 350 милиона евро в имот в Лондон.

Тогава прокурори от Ватикана повдигнаха обвинения на 10 души, сред които и един кардинал, за измама на Светия престол в размер на десетки милиони евро.

В новия закон ясно се посочва, че Светият престол е собственик на всички активи, ценни книжа или имущество, притежавани или придобити от ватиканска служба или свързана с нея институция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви