Любовна лъжица - истинската й история
Любовна лъжица - истинската й история

Ето я – момичето, което виждате почти всеки ден в магазина през последния месец. Поглеждате настрани в опит да овладеете вълнението си. Днес е денят! Приближавате до нея. Представяте й се и й казвате, че сте я забелязали от известно време. Тя, за щастие, не вика полиция. Сега е моментът да я омаете до самозабрава и да засвидетелствате своята симпатия. Бъркате в джоба на якето си и вадите подаръка, който сте й направили. Любовна лъжица!

Дамата почти припада от впечатление.

Произход
Лъжиците се използват в различни любовни традиции в Европа и Африка от стотици години. Във Франция такива символични сгъваеми прибори, изработени от бъчвари, са се носили закачени на шапката или на някоя от дупките за копчета на път за сватбено тържество. Овчарите в Испания пък често издълбавали лъжици с прости любовни символи със своите джобни ножчета. Португалия и Италия имат сходни традиции, но дизайните са съсредоточени предимно около формата на сърце. В Австрия една жена би получила като подарък детайлно издълбана любовна лъжица, но тя е предназначена да се ползва като дръжка на чекмедже.

Младите двойки в Швеция обикновено получават такива предмети в деня на сватбата си.

В Южна Африка – по подобен начин – две лъжици, свързани с верижка, издълбани от едно парче дърво, са били обичаен дар за новите двойки, за да символизират единството им, като младите ядат с тях от една обща купа. Тази традиция може да се намери и в Норвегия и Румъния, но не е толкова често срещана. Части от Африка също ги използват като символи на късмет и плодородие.

Любовните лъжици обаче са най-известни и използвани в Уелс като най-ранният пример датира от 1667 г., но се смята, че традицията е много по-стара. Уелската любовна лъжица се нарича „каула“ (тоест, лъжица за супа) и почти всеки мъж знае как да я издълбае. Ранните примери са просто лъжици с инициалите на двамата влюбени и дупка в горната част, за да се окачат на стената. С течение на поколенията те губят своята практическа употреба и стават все по-декоративни с все по-сложна символика.

А символите са важни, защото по това време не е обичайно мъжът открито да показва привързаността си към жена, така че вместо това той ще се опитва да я изкаже със символите, които издълбава върху лъжицата. Младите мъже прекарват дълги часове в дълбаене на тези романтични дрънкулки, обикновено от едно парче дърво, за да ги подарят след това в знак на симпатии към своята любима.

Любовна лъжица също често се използва, за да се разкрие намерението за брак – ако избраната жена я приеме, тогава тя потвърждава своя романтичен интерес към мъжа.

Това е практика най-вече от селяните, тъй като е евтин начин човек да изрази чувствата си. Тя се наблюдава и в някои скандинавски страни, при келтите и тук – в Източна Европа.

Детайлността на символите също действат и като вид тест за умения. До съвсем скоро практическата сръчност беше невероятно желана черта за един съпруг и майсторски издялкана лъжица би показала на обекта на любовния им интерес, че притежават такива умения. Макар и не винаги, по принцип колкото по-детайлна е една лъжица, толкова по-дълбока е любовта на мъжа към жената. Пиборът фактически действа на три фронта: като декларация за любов, обобщение на уменията на мъжа и показател за това колко е дълбока привързаността му.

Значения
По-долу е даден списък на често срещаните символи, които можем да видим по любовните лъжици и какво означават те. Обърнете внимание, че

те са предимно уелски и докато като цяло са универсални, в други култури може да имат различно значение.

Котва: Сигурност, желание да за установяване.
Ангел: Защита.
Топчета в клетка: Броят на желаните деца или евентуално да се покаже, че мъжът е в плен на любовта си.
Камбанка: Сватба, годишнина от сватбата или радост в любовта.
Птици: Идеята, че двамата са влюбени птици.
Верижки: Лоялност, вярност.
Символ с форма на запетая: Душа, дълбока обич.
Кръст: Вяра, брак.
Нарцис: Национален уелски символ, знак за нарастваща любов.
Диамант: Богатство, късмет.
Двойна/повече от една купа: Може да показва събирането на две души или желания брой деца.
Гълъб: Мир.
Дракон: Национален символ на Уелс, защита.
Цветя: Обич.
Арфа: Традиционен уелски символ.
Сърца: Истинска любов.
Купа във формата на сърце: Пълноценен живот, щастлив живот.
Подкова: Късмет, щастие.
Ключ и ключалка: Споделяне на дом, сигурност.
Възел: Два живота, свързани завинаги.
Листа: Растеж на обичта.
Пръстен: Заедно завинаги.
Щъркел: Новородено или желание за бебе.
Усукано стъбло: Единство.
Колела: Взаимна подкрепа.

Днес
Традицията на нашата любовна лъжица започва да замира през 19-ти и 20-ти век, но през последните години се наблюдава изненадващо завръщане: занаятчиите, които не желаят да оставят традицията да умре, и туристите, които често ги купуват като сувенири, са двама от най-големите й спасители. Освен това помага, че приборът вече не е изключителен за любовта и брака; вече често се правят и купуват любовни лъжици за годишнини, рождени дни, празнични подаръци и дори просто за декорация. Тъй като употребата им се разширява и занаятчиите продължават да черпят вдъхновение от тях, всъщност е малко вероятно любовната лъжица да изчезне скоро.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви