Водата поскъпва

В последните години потребителите обръщат сериозно внимание на качеството на храните, които купуват. Все по-често те проверяват информацията на етикета за състава на хранителния продукт, а нерядко от това зависи решението за покупка. В същото време качеството на водата за пиене остава на заден план.

А тя съставлява 70% от тялото на зрелия човек и е от съществено значение за здравето. Оказва се, че съставът и качествата на водата са прозрачни само що се касае до бутилираната вода, защото са надлежно посочени върху етикета. За чешмяната и филтрирана вода това не се отнася. Така потребителите са затруднени в правилния избор на вода, чиято консумация да бъде в интерес на доброто им здраве: чешмяна, пречистена с помощта на филтри или бутилирана – изворна или минерална.

Перипетиите на чешмяната вода

Чистотата на чешмяната вода се контролира постоянно и рядко излиза на дневен ред. Този вид питейна вода обикновено идва от големи язовири, езера, реки или резервоари. Но понеже представляват отворени водоеми, те са постоянно застрашени от замърсявания. И тези замърсявания съвсем не са редки: причиняват се от вливане на отпадни води, след локализиране на сметища в близост до водоемите и при изхвърляне на битови отпадъци. Реален риск съществува и от контаминация с тежки метали, пестициди, нитрати и др. доказано вредни за човешкото здраве вещества.

Ето защо преди да достигне домовете, чешмяната вода по правило се пречиства. Това се извършва чрез на хлориране с цел елиминирането на вредни за хората микроорганизми. Хлорът обаче освен неприятен вкус и мирис може да нанесе вреди на човешкото здраве дори когато е в приетите граници. Допълнителен проблем е водопроводната мрежа в България, която, както всички знаем, е морално и физически остаряла от години. От това следва, че даже пречистена, водата, която достига до чешмите в домовете ни, често е с компрометирано качество и може да бъде замърсена с ръжда, олово и бактерии като резултат от състоянието на старите водопроводни тръби. При това положение няма надеждни гаранции за качеството на чешмяната вода.

Решение ли е филтърът?

В много от днешните домакинства чешмяната вода минава през филтрираща система или филтърната кана. Разчитаме на филтъра да се пребори най-вече с хлора и други вредни съставки на течността от чешмата. Наистина филтрите пречистват хлора, но в същото време буквално умъртвяват водата, като отнемат много от нейните полезни за здравето елементи. Отделно ефективността на филтрите зависи пряко и от честотата на тяхната подмяна. Ако не се подменят достатъчно често, задръстените филтри мухлясват и могат даже да връщат вредни вещества във вече филтрираната вода.

Био храна, а био вода?

Вече в повечето големите хранителни магазини присъстват щандове за био храни, които стават все по-популярни, особено сред младите, образовани потребители. А водата? Коя вода е най-близо до био качеството?

Автор: Даниела Константинова

По данни от експертни материали у нас и в ЕС

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви