Зеленски: Командирите обещаха да защитават Бахмутоза на инициатива на Китай
Зеленски: Командирите обещаха да защитават Бахмут

Киев е изпратил на Пекин предложение за среща с китайската страна. Това заяви на брифинг след срещата си с министър-председателя на Испания Педро Санчес украинският президент Володимир Зеленски. Украинският лидер допълни, че Украйна е предала на Китай желанието си за среща по дипломатически канали. Това съобщи „Украинская правда“.

„Ние бихме искали да се срещнем с Китай, това е в интерес на Урайна“, допълни Зеленски. Президентът на Украйна обясни че знае за разработената от Пекин концепция за инициатива за глобална сигурност. Но засега не се е запознал с този документ и не може да му „постави диагноза“. Той оцени положително факта, че Китайската народна република е започнала да говори за Украйна.

На 20 февруари Пекин публикува концепцията си за Инициатива за глобална сигурност, в която призова всички страни да работят съвместно за безопасността, с уважение към териториалната цялост на държавите и недопускане на вмешателства във делата на отделно взета страна.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг коментира също в четвъртък, че пактът вижда признаци на това, че Китай разглежда възможността за доставка на въоръжение на Русия. „Ние не сме видели никакви доставки на смъртоносна помощ от Китай за Русия, но сме видели признаци на това, че те разглеждат и, може би, планират това“, каза ръководителят на Североатлантическия пакт в интервю за Ройтерс.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви