ЕС ще продължи подкрепата за Украйна
ЕС ще продължи подкрепата за Украйна

Европейските лидери приеха декларация, в която заявяват, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна в политическо, икономическо, хуманитарно, финансово и военно отношение. Включително чрез бързо координирано възлагане на обществени поръчки от европейската промишленост. Документът е по повод годишнината от руската инвазия.

„Ще подкрепим възстановяването на Украйна. За това ще се стремим да използваме замразени и блокирани руски активи в съответствие с правото на ЕС и международното право“. Това се казва още в изявлението.

В изявлението се подчертава, че 10-ият санкционен пакет срещу Русия ще бъде приет. А също така ще има и действия срещу тези, които се опитват да заобиколят мерките на ЕС. Очаква се това да стане днес.

Във видеообръщение председателката на Европейския парламент Роберта Мецола подчерта: „Путин подцени не само смелостта и съпротивата на Украйна, но и силата на демократичния ред. Той погрешно схвана нашите дебати като слабост и вече започва да плаща цената за това. Европейският парламент ще продължи да подкрепя Украйна – с повече помощ, подкрепа в процеса на нейното присъединяване към ЕС. Ще увеличи санкциите срещу Русия като вложи цялата си политическа тежест. И ще даде гаранции, че всички извършили военни престъпления ще понесат своята отговорност“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви