България е втора в ЕС по смърт на пътя
България е втора в ЕС по смърт на пътя

Държавите в ЕС с най-голям брой жертви на пътя от катастрофи спрямо размера на населението са Румъния и България. Това, става ясно от данни на Европейската комисия.

Първи в черната класация са румънците с 86 загинали на един милион жители, следва нашата страна със 78 жертви. Средната стойност за ЕС е 46 смъртни случая. Като целта е да се намалят наполовина до 2030 г. с по-строги правила в сътрудничество с всички страни членки на съюза.

Отчита се, че като цяло ситуацията не се е променила значително в сравнение с периода преди пандемията. През 2020 г. има спад със 17% в сравнение с 2019-а. През изминалата година най-безопасни са били пътищата в Швеция с 21 загинали на един милион души. Следва Дания с 26 смъртни случая.

През 2022 г. при пътнотранспортни произшествия в ЕС са загинали 20 600 души. В сравнение с 2021-а има увеличение с 3%. Но това се обяснява с факта, че след пандемията нивото на движение по пътищата е възстановено.

Според данните от целия ЕС за 2021 г. (за 2022-а засега няма данни) 52% от смъртните случаи при катастрофи са при произшествия по извънградски пътища, 39% са в населени места и 9% по магистрали. В сравнение с предпандемичната 2019 г. смъртните случаи са с 2000 по-малко (-10 %).

В отделните държави има различен напредък. Най-голямо е намалението на жертвите (над 30%) в Литва и Полша, след тях е Дания с 23%. На другия полюс – през последните три години броят на смъртните случаи в държави като Ирландия, Испания, Франция, Италия, Нидерландия и Швеция е останал почти без промяна или се е увеличил.

В три от всеки четири смъртни случая загиналият е мъж (78%).

Общо 45% от всички починали са пътували с автомобил (шофьори и пътници), 18% са пешеходци, 19% са ползвали двуколесни моторни превозни средства (мотоциклети и мотопеди), а 9% са били велосипедисти.

В населените места ситуацията е следната – близо 70% от общия брой смъртни случаи са с пешеходци, велосипедисти и използващи превозни средства на две колела, като смъртните случаи най-често се дължат на катастрофи с коли и камиони.

Има тенденция към увеличаване на броя на загиналите велосипедисти. Само при тази група участници в движението в последното десетилетие не се наблюдава значителен спад на смъртните случаи. Едно от обясненията е, че и много повече хора /включително в България/ използват велосипеди.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви