Доказано е, че хората най-често се замислят за режима си на хранене и начина си на  живот след поредните празници с обилни трапези. За повечето от тях първата мисъл е отново да тръгнат на фитнес – по два-три пъти  в седмицата.   Най-големите ентусиасти са готови да тичат с часове на бягащата пътека и по четири пъти седмично!  За да се убедят много скоро, обаче, че   потните им усилия не дават очаквания резултат и кантарът разочароващо държи стрелката  си на същите килограми.

И така, има ли ефект от упражненията за отслабване, или те просто са загуба на време и усилия?

Първо, упражненията отслабване осигуряват много ползи, свързани със здравето и са една от най-важните контрамерки, на които можете да разчитате, за да предотвратите хронични заболявания и да намалите общия риск от смъртност. Понякога обаче ефективността, особено на т.н.  упражнения за бързо отслабване, е преувеличена  и хората обикновено доста скоро се убеждават в това.

Надценени калорични дефицити

Редовната активност с физически упражнения е начин да изразходвате повече енергия през деня – тъй нареченото изгаряне на калории. За да имаме устойчива загуба на тегло с течение на времето, трябва да имаме отрицателен енергиен баланс или т.н.  калориен дефицит. Упражненията, които правите, обаче може да не доведат до толкова голям дефицит, колкото си мислите.

Запалените фитнес маниаци обикновено се снабдяват със смарт часовници, които  да показват изгорените калории по време на тренировка. Често обаче техниката може да Ви подведе и вместо задоволително изглеждащите на екрана  1200 калории, реално изгорените калории по време на тренировка да са не повече от 700. Това може да Ви накара да изчислите погрешно целевите си калории за деня и в крайна сметка да Ви заблуди колко калории можете да си набавите с храната  през останалата част от деня.

Ежедневни навици

Една от причините, поради които упражненията може да не доведат до  значително намаляване на телесното тегло, е, че хората често сами провалят постигнатото с толкова пот и усилия в тренировъчната зала. Някои  изгладняват много от физическите усилия, а други просто смятат, че храната в по-голямо количество им се полага  като награда за усилията. Този тип поведение по същество води до унищожаване на аванса от  всички изгорени във фитнеса калории.

Изследванията също така са установили, че след тренировка хората са уморени и по-малко активни през останалата част от деня. Така те всъщност изгарят по-малко общи калории, отколкото ако изобщо не са тренирали.

Промяна на диетата

Установено е, че по-ефективната  стратегия за намаляване и запазване на постигнатото тегло е промяната на диетата. Колко по- лесно би било да намалите калориите в храната си пред усилията и пролятата пот в залата. Освен това, представете си само колко време Ви е нужно да смените дрехите си, да отидете на фитнес, да тренирате един час, да вземете душ и да се върнете на работа или вкъщи за деня. При това, ако трябва   да  правите всичко това не  веднъж,  а по четири пет  дни в седмицата в продължение на  седмици и  месеци!

Всички тези усилия са Ви нужни, за да изгорите едни допълнителни 400 или 600 калории, които могат да отидат да вятъра само за минути при един грешен избор на храна в кухнята.

Силови тренировки

Видът упражнения, които правите, също е важен. Силовите тренировки са ефективна форма на упражнения за изграждане на чиста телесна маса, която може да подобри загубата на тегло и цялостния външен вид. Към такъв резултат се стремят повечето от трениращите.

Загубата на тегло може да бъде важна, особено ако сте с наднормено тегло или затлъстяване. Но вместо да се фокусирате само върху отслабването,  е добре да наблегнете на поддържането на чиста телесна маса със силови тренировки. Ако се изпълняват правилно, те  помагат и за запазване на мускулната тъкан, укрепването на костите и предотвратяване от наранявания  с напредване на възрастта.

Така че, упражненията за отслабване в никакъв случай не са са безсмислени.

Напротив, те  могат да бъдат ефективна модификация на начина на живот за отслабване, особено когато се използват заедно с промяна в диетата, за да се осигури постоянен калориен дефицит с течение на времето. Струва си да се повтори, че освен  за отслабване,  упражненията могат да повлияят положително и  на здравето и цялостното качество на живот.

Източник на изображения: Pixabay

 

 

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви