Руският парламент гласува излизане от договора
Руският парламент гласува излизане от договора

Съветът на федерацията и Думата на руския парламент одобриха предложеното от президента Владимир Путин преустановяване на действието на Договора за стратегически настъпателни оръжия. Договорът е известено като „Нов СТАРТ“. Така руският парламент предприема действия а суспендиране на участието на Москва в договора за ядрените оръжия. И обвини САЩ и Запада за провала на последното останало споразумение между Вашингтон и Москва за ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

Путин обяви на 21 февруари преустановяването на участието на Русия в договора в ключово обръщение към парламента. Байдън обеща да продължи да подкрепя Киев броени дни преди първата годишнина от руската „специална военна операция“ в Украйна.

„Действията, които предприема руският парламент са отговорът, който Русия отдавна трябваше да даде на откритата война, която САЩ и НАТО обявиха на Русия“. Това каза бившият руски президент Дмитрий Медведев, сега заместник-председател на руския Съвет по сигурността.

„Бяхме принудени да вземем това решение заради войната, която ни обявиха САЩ и други страни членки на НАТО. То ще има огромен отзвук в цял свят и най-вече в САЩ“, написа Медведев в „Телеграм“. Той призова за включването на ядрения арсенал на Великобритания и Франция в бъдещи споразумения за контрол на ядрени оръжия.

Първоначалната реакция на Запада на решението на Русия не показва желание за преговори, каза Кремъл. На въпрос при какви условия Русия може да се присъедини отново към споразумението говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всичко зависи от позицията на Запада.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви