Египет не е мястото на най-старите мумии
Египет не е мястото на най-старите мумии

Когато говорим за мумии, обикновено се сещаме за Древен Египет. Наистина в Египет се намират едни от най-известните мумии в света като тези на Тутанкамон и Рамзес II. Но древните египтяни не са първите хора, които практикуват мумифициране.

Народът Чинчоро в чилийската пустиня Атакама е първият, който мумифицира своите покойници.

Чинчоро обитавали тихооокеанското крайбрежие в днешно Северно Чили и Южно Перу от преди около 9000 години до преди 3500 години, когато изчезнали. Животът им бил изграден около морето и били отлични риболовци. Те разработили разнообразни и изкусни рибарски инструменти като куки, изработени от черупки на миди и кактуси, и каменни тежести за мрежи, направени от плетени тъкани.

Чинчоро били известни и със своето прецизно мумифициране и погребални практики, съобщава Amusing Planet.

Въпреки че се намира близо до морето, пустинята Атакама е едно от най-сухите места на планетата. Тази безжизнена среда, подобно на Египет, помага за запазването на телата. Хората чинчоро вероятно са забелязали, че техните покойници сякаш не се разлагат и затова започнали да практикуват мумифициране.

Чинчоро започнали да мумифицират своите мъртви преди около 7000 години.

Според една теория, естественият арсеник в река Камаронес, чийто нива са няколко пъти по-високи от считаните за безопасни в наши дни, може да е станал причина за инцидентно натравяне и запазване на неродени бебета, което накарало чинчиро да правят церемониално изпращане на починалите.

Чинчиро правели малък разрез на тялото и премахвали вътрешните органи, след което го запълвали с клечки, тръстика и глина, за да му придадат обем. Изкусни майстори зашивали тялото, използвайки човешка или тюленова кожа. Обикновено децата и бебета били обработвани по най-изкусния начин.

На главата се поставяла гъста черна коса, лицето било покривано с глина и маска с отвори за очите и устата. Накрая тялото било боядисвано в ярко червено или черно, като боята се правела от минерали, охра, манган и железен оксид. Покойникът бил полаган в дрехи от тръстика и го заравяли в пустинната почва, където тялото се запазвало хиляди години заради сухия климат.

Трудно е да се определи защо чинчоро изпитвали нужда да мумуфицират мъртвите. Мумиите може да се служели, за да помогнат на душата да оцелее, и за да не могат мъртвите тела да плашат живите.

Най-често приеманата теория е, че е имало някакъв култ към предците,

тъй като има данни, че мъртвите били пренасяни заедно с живите и поставяни на почетни места по време на големи ритуали и когато погребението се забавяло.

Доскоро сухият климат на Атакама помагаше за запазването на мумиите, но климатичните промени ги застрашават. Увеличаването на влажността в пустинята причинява бързо разпадане на мумиите. По някои дори вече има мухъл.

Строи се нов музей, който да има контролирана среда за запазване на муммите. В момента те се съхраняват при условия без контрол на влажността и въздуха. Новият музей, на стойност около 24 млн. щатски долара, се строи и се очаква да отвори през 2024 г. Той ще бъде с площ 5000 кв. м и ще има оптимални нива на влажност между 40 и 60%.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви