Дронове ще следят за корупция
Дронове ще следят за корупция

Има огромен ръст на досъдебните производства по всички линии. В момента работим по още такива, касаещи организирани престъпни групи, които скоро ще бъдат завършени. Това каза пред журналисти вицепремиерът в служебното правителство Иван Демерджиев по повод изнесени днес данни от прокуратурата, предаде БТА. Той обяви и че по границата ни ще заработят дронове. Те ще следят за действията на служителите и ще намалят корупцията.

От държавното обвинение съобщиха, че се наблюдава чувствителен спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност. И в частност – с разкриването на организирани престъпни групи. Същевременно, говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че над 2600 досъдебни производства за каналджийство са образувани през миналата година. За сравнение: новите дела през 2019 година са 670.

По темата с миграцията, Демерджиев заяви, че работата на МВР е да не допуска мигрантите да преминават през България „на парад, както беше до вчера, и това мисля, че е факт“. Той посочи, че днес е имал среща с представител на Европейската комисия, с когото са обсъдили как да бъде обезпечена технически границата.

„Комисията най-сетне разбира, че това е въпрос на солидарност и общ ангажимент на всички държави. Ще помага“, добави министърът. И отчете, че има обещание на страната ни да бъде помогнато с много повече като ресурс и техника.

„Смятаме да снабдим границата с дронове, които освен за всичко друго ще следят и за действията на нашите служители там.

В момента, в който заработят, корупцията ще слезе на нива много близки до нула“, каза още Иван Демерджиев.

Министърът посочи, че в момента България е една от най-активните държави в ЕС, която повдига темата за разследване на каналджийските групи от Турция до Западна Европа. „Ние сме моторите на това да се обединим всички, да си обменяме информация и чрез координацията на Европол да се борим по-успешно с този проблем“, каза Демерджиев.

Той отбеляза, че опитите да се проникне на нашата територия са безпрецедентно големи – два пъти по-големи от най-големите през годините назад. Мигрантите, които са успели да проникнат, обаче са „нищожно количество“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви