Общинският съвет в Бургас предприе стъпки към промяна на спорната Наредба за преместваемите обекти в Бургас.

От години тя предизвиква разделение сред търговците в Бургас, като многократно вече са правени опити за нейната промяна, но засега не стига политическата вола.

Общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев входира докладна записка, с която иска да се създаде временна комисия, със задача:

да изготви и предложи на Общински съвет – Бургас нов проект на Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Бургас.

От много години е известно, че в действащата Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Бургас няма заложен ред, по който да се процедира, когато за определена позиция за поставяне на преместваем обект кандидатстват едновременно повече от един търговец. В такива случаи често се стига до неприятни сцени и скандали между кандидатите, както и до недоволство и обвинения към общинските служители и съветниците, че взимат субективни решения, за да облагодетелстват един от участниците“, пише Дракалиев.

Той припомня, че през годините са правени опити да се регламентира този казус, но или съдът е отменял предвидения ред, или е имало съпротива от страна на търговци, ползващи този род обекти.

Общото мнение обаче винаги е било, че най-справедливо е в такива случаи да има състезателна процедура между кандидатите, която ще елиминира поводите за обвинения към общинските съветници и служители в субективност и намеса.

По тези причини, подложих на обществена консултация по реда на ЗНА, проект за допълнение на Наредбата, уреждащ провеждане на търг в случаите, когато има повече от един кандидат за една и съща позиция. Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Бургас може много лесно да се измени и допълни така, че в нея да бъде въведено състезателно начало, стига да има политическа воля за това„, категоричен е общинският съветник.

Решение по докладната и кои ще са членовете в комисията се очаква да се вземе на предстоящото заседание на Общински съвет – Бургас в края на месеца.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви