Скандал в ЦИК, Томов напусна
Скандал в ЦИК, Томов напусна

Както се очакваше, промените в Изборния кодекс, приети под натиска на „хартиената коалиция“, започнаха да предизвикват сериозно напрежение в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи „Сега“. Не закъсня и очаквания скандал.

Днес членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на неин говорител. Това стана след скандал между изборните комисари. Той избухна при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните избирателни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите поправки на предстоящите избори на 2 април ще се гласува с два вида хартиени бюлетини. Класическите, които всички познаваме, и т.нар. бюлетини от машинно гласуване, които ще се разпечатват от машините. Това странно нововъведение предизвика драматични сблъсъци в парламента. А сега – и сред изборните комисари, които са избрани и назначени от политическите сили.

Малко след като стана ясно, че Томов напуска ЦИК, Божидар Божанов написа в Туитър: ЦИК прие скандално решение. С него затвърждава съмненията, че премахването на машинното гласуване има цели, различни от обявените. Протоколът, в който се вписват резултатите от секционните комисии, ще има само една колона. В него ще се вписва само общия резултат от хартия+машина.

Още повече, че  секционните комисии ще правят технически грешки при сумирането и това няма да може да бъде засечено. Така ЦИК маскира кашата, която сътвори хартиената коалиция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви