Трима души са задържани заради открития край София камион с 18 мъртви мигранти от Афганистан. Това съобщи ръководителят на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който се намира край село Локорско, където беше намерен товарният автомобил. Тримата са задържани за 24 часа, като до момента не са им повдигнати обвинения.

Сарафов обясни, че в момента са провеждат разпити както на задържаните, така и на останалата група от мигранти. Претърсват се домовете на тримата задържани, като единствено беше уточнено, че те са в София и провинцията.

Общо 34-ма души са приети в лечебни заведения. Сред пострадалите са и пет деца.

Отишлите на място екипи са установили, че част от хората в превозното средство са починали. Осем от откритите в камиона мигранти са в много тежко състояние.

Пострадалите са транспортирани във Военномедицинска академия, „Пирогов“ и болница „Св. Анна“, съобщиха от Спешна помощ.

От „Пирогов“ обясниха, че мигрантите са страдали от липса на кислород и не са се хранили.

„Премръзнали са, обезводнени. Не са се хранили, мокри и студени. Страдали са от липса на кислород, не са се хранили. За всички има опасност да живота“, посочиха лекарите, цитирани от DarikNews.bg

Не са намерени документи за самоличност. Изясняват се точните причини за смъртта, както и пътят, по който е преминал камионът.

Няма данни за пътен инцидент.

По първоначална информация товарният автомобил е превозвал незаконно мигранти – общо около 40 души, които били укрити в изграден тайник под превозван дървен материал.

Ръководителят на следствената служба каза още, че са иззети 16 ДНК следи от камиона. Чрез тях ще се установи кой е шофирал превозното средство и кой е бил в него. В домовете на задържаните пък се търсят следи от каналджийска дейност, както и предмети, които могат да ги свържат с камиона.

От брифинга се разбра още, че единият от арестуваните е изтърпял наскоро 5-месечна ефективна присъда за незаконен трафик на мигранти. Тримата ще бъдат подложени и на разпознаване от мигрантите.

Борислав Сарафов даде подробности как се е стигнало до инцидента. „Преди няколко дни 52 мигранти пресичат границата с Турция. Преминават оградата с помощта на стълба. След това, може би 2 дни, са стояли в гората около Ямбол и чак след това са натоварени в камиона. В първоначалните разпити всички са казали, че са от Афганистан“, уточни Сарафов.

По думите 20 следователи вече работят по случая. Петима прокурори и много служители на МВР също им помагат. Към момента версията е, че става въпрос за нелегално прекарване на мигранти, а каналджиите не са преценили добре действията си и така се е стигнало до задушаването на 18-те загинали.

Утре прокуратурата ще получи всички събрани доказателства и ще трябва да реши дали да повдигне обвинение на някой от задържаните. От извънредния брифинг се разбра още, че се обмисля и повдигането на обвинение на мигрантите за незаконно преминаване на границата.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков добави, че собственикът на камиона е от района на Бургас. По първоначална информация товарният автомобил е с търговищки номера.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че полицейските органи са си свършили работата.

„Установили сме всички, които имат отношение към този случай. Този, който стои в дъното на това нещо, довело до този трагичен инцидент, е човек с досъдебни производства, човек осъждан за каналджийство“, заяви в Смолян Демерджиев.

В тайник на камион край София са открити мъртви 18 бежанци, съобщи МВР. Към ведомството е подаден сигнал за изоставен камион в село Локорско и група хора около него.

По първоначална информация няма данни за пътен инцидент, а камионът е превозвал незаконно мигранти. Поне 40 души са били укрити в тайника. Част от оцелелите се превозват до болница. По данни на БНР жертвите са мъже и са млади афганистанци, а камионът е с търговищки номера. Камионът е превозвал дървен материал. Според данните на МВР шофьорите на превозното средство са избягали.

По-късно „Нова телевизия“ съобщи, че в Бургаско е задържан човек, за който се подозира, че е шофирал камиона.

Кметът на Локорско Цветелина Гаврилова каза пред Би Ти Ви, че камионът е открит в поле до селото. Тя уточни, че само арендаторите, които обработват земята, минават от там, а това са черни полски пътища.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви