Избори

Общо 16 партии и 7 коалиции е регистрирала Централната избирателна комисия за участие в изборите на 2 април, стана ясно от думите на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева.

Очаква се жребият с номерата на партиите и коалициите в бюлетината за вота да се състои на 1 март.  До 17,00 ч. на 25 февруари ЦИК ще приема документи за промени в състава на коалициите.

От понеделник, 20 февруари, пък се приемат заявления за наблюдатели. От утре (17 февруари) започва регистрацията на кандидатските листи.

Следващия четвъртък ЦИК ще организира брифинг, за да даде яснота по още организационни подробности във връзка с изборите.

Росица Матева съобщи, че регистрация е била отказана на две партии и една коалиция. Според сайта на ЦИК става въпрос за партиите “Български глас“ и „Пряка демокрация“. Коалицията, на която е отказана регистрация, е “Християндемократическа партия“.

“Основаната причина е, че подписката или не отговаря на изискванията, или не отговаря като брой подписи“, уточни Матева. И допълни, че до края на деня ще стане ясно дали регистрацията на още три подписки остава.

Относно вота в чужбина и извънредното положение в Турция, наложено заради земетренията, зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че има предложение от Външно министерство  да не се разкрива секция в град Адана, където ситуацията е изключително усложнена. Вариантите са два – или да се разкрие секция в съседния град Мерсин, или да остане в Адана, ако ситуацията го позволява. Предложението ще бъде разгледано от ЦИК, когато се стигне до етапа за взимане на решение, поясни Томов.

Срокът за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК за участие в предстоящите на 2 април избори изтече днес в 17:00 ч.  Очаква се през следващите дни ЦИК да съобщи окончателният брой на регистрираните. Засега е известно, че документи са подали 18 партии и 8 коалиции, пише в. Сега.

Общественият съвет към ЦИК призова за сформиране на Борд за прозрачни избори. Идеята е да бъдат подпомогнати премиерът и служебното правителство в осигуряване на максимална прозрачност в подготовката на изборите, предаде БНР. Предлага се в Гражданския борд да участват на доброволен принцип и по покана на правителството представители на организации, които имат опит като наблюдатели на предишни избори, както и експерти в лично качество.

Друго предложение е служебният премиер да свиква публични заседания, на които да се канят и представители на институции като ЦИК, МВР, външното министерство, дирекция „ГРАО“, СЕМ и „Информационно обслужване“

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви