Земетресение

Доклад на румънския главен инспекторат за извънредни ситуации (IGSU) към Министерството на вътрешните работи показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени.

Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция.

Според проекта RO-RISK щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът, цитиран от CNN.

Според специалистите от IGSU, при земетресение с магнитуд от 8 по Рихтер се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча, пише БГНЕС.

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш – Фокшани – Букурещ.

Земетресение от 5,2 по Рихтер в Олтения от 13 февруари е най-силното в Румъния за последните две години.

Това съобщават от Националния институт по геофизика и уточняват, че в района, където бяха регистрирани и три вторични труса от 2,4, 2,8 и 3,4 по Рихтер, този вид природни явления са рядкост.

„Случилото се няма нищо общо с Турция. Районът е по-скоро свързан със земетресенията в Хърватия, Черна гора, Адриатическо море. Той няма достатъчно енергия, за да предизвика големи земетресения, но е възможно да има вторични трусове“, коментира директорът на института Константин Йонеску пред Диджи.

Днес Европейският сеизмологичен център регистрира земетресение с магнитуд 5.3 по Рихтер в Хърватия.

Епицентърът му бил на 14 км южно от град Църквеница и 36 км югоизточно от Риека. Дълбочината на труса е 10 км.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви