Снимка: Архив

Поморийци предупредиха, че обмислят нов референдум дали да бъде възроден петролопроводът с Гърция, въпреки че проектът този път е суров нефт да се товари на пристанището в Александруполис и по тръба да се транспортира до рафинерията в Бургас.

„Посоката Александруполис-Бургас не е лоша, но никой още нищо не знае каква е идеята. Очакваме повече информация“, коментира пред Нова нюз възраждането на проекта Тодор Георгиев от Националната асоциация Българско Черноморие.

Той припомни, че през 2009 г. община Поморие събра необходимия брой гласове против изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис.

„Тогава обаче се предвиждаше в залива руски танкери да разтоварват нефт и заливът щеше да се превърне в нефтен залив. Поморийци успяхме да се противопоставим на три държави – Русия, България и Гърция,  и спряхме проекта“, каза Петров.

Според него притеснителното е откъде ще минава тръбата, защото по трасето има доста защитени територии. От друга страна поморийци разбирали, че България трябва да си осигури независими източници на енергоносители.

Днес в Гърция в присъствието на президента Румен Радев министърът на енергетиката Росен Христов подписа с гръцкия си колега Костас Скрекас меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод Александруполис-Бургас.

Двамата енергийни министри подписаха и меморандум за сътрудничество за гарантиране на доставките и съхраняването на втечнен природен газ.

Идеята на възродения, но преработен инфраструктурен проект е да се осъществи пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис до пристанището на Бургас.

На практика посоката на петрола в тръбата се обръща. Идеята за този петролопровед бе на Москва за доставки на руски петрол през България за  Гърция.

През далечната 2007 г. Русия, България и Гърция подписаха споразумение руски нефт да се доставя през България за Гърция. Дори бе създадена компания, която да осъществи проекта, но през 2011 г. България се отказа да участва.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви