Окръжен съдия проведе пореден открит урок по право пред осмокласници в ПГРЕ „Георги С. Раковски“ в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Темата бе за престъпленията, които извършват малолетните и непълнолетни граждани и наказателната отговорност, която носят за тях.

Съдия Маждракова дефинира на учениците с примери, постъпки извършвани от лекомислие или увлечение.

В открития урок бяха дискутирани възпитателните мерки, които се прилагат спрямо нарушителите от местните Комисии за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни лица към всяка община.

Дискутирани бяха детското насилие, хулиганските прояви на непълнолетните, проявите на цинизъм и дързост, при които наказанията могат до достигнат до пет години „Лишаване от свобода“.

„Саморазправата и вземането на правосъдието в лични ръце, не е решение на проблемите. Те са все по-чести, но недопустими като обществена проява и законово наказуеми“, коментира Радослава Маждракова.

В часа по Философия, младите хора философски погледнаха на отговорността на всеки, да бъде мъдър и спазващ законите гражданин.

Учениците получиха като подарък и образователна брошура от Висшия съдебен съвет на тема „Кой кой е в съда?“.

Откритите уроци в бургаската Профилирана гимназия за романски езици продължават с темите за разделението на властите според Конституцията на Република България и защита на правата ни чрез съдебните институции.

Днес съдебният администратор на Районен съд – Бургас гостува на учениците от профил „Съдебна администрация“ в СУ „Йордан Йовков“ и ще представи работата на съдебните служители и администрирането на делата в съда.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви