БАБХ: Ще ядем насекоми информирано
БАБХ: Ще ядем насекоми информирано

Няма опасност без наше знание да консумираме насекоми, вложени в храните. В това е категоричен д-р Иван Генчев, директор на Дирекция „Контрол на фуражните и страничните животински продукти“ от БАБХ. Той още веднъж изрично повтори, че европейското законодателство ясно посочва какво трябва да се упоменава на етикета. И как трябва да се обозначават насекомите.

Насекомите, които наскоро бяха разрешени за влагане в храни, задължително трябва да се изписват на български и на латински език на етикета. Дори и когато се съдържат в минимално количество. Има стриктен европейски регламент, който контролира това, обясни д-р Генчев.

„Без знанието на потребителя и неговия информиран избор, той не може да купи храна, в която са вложени насекоми, а той не желае да ги консумира. Всеки избор за консумация на храна, в която са вложени насекоми, е избор на потребителя. И ако реши да пробва, може да го направи, без да се притеснява за здравето си. Защото позволените насекоми са безопасни“.

Експертът от БАБХ е категоричен и че не е вярно, че вложено брашно от насекоми под 5% няма да бъде обявявано.

„Брашното от насекоми е алерген и то трябва да е упоменато на етикета. Задължително се изписва вида на насекомото, латинското наименование, в скоби се изписва на български. И то трябва да е с цвят или шрифт, различен от останалите. Така че потребителят да го види“, посочи д-р Генчев.

Към момента одобрени за консумация са брашненият червей, ларвата на брашнения бръмбар, домашният щурец, прелетният скакалец и малкият брашнен бръмбар. Разрешена е консумацията им под формата на брашно, замразени или изсушени.

„Всеки вид насекоми се одобрява индивидуално и в последствие се вписва в европейски регистър. За всяка храна, за която е определено, че може да се влага, е определено и нивото на продукт от насекоми, който може да се влага под формата на грам на 100 грама. Всеки производител е задължен за де съобрази с това изискване и не виждам какво би притеснило потребителите, тъй като процесът е контролиран от самото начало“, изтъкна той.

Засега на българския пазар не се предлагат подобни продукти, но се очаква те да навлязат в най-скоро време, тъй като има световен глад за протеини и много хора са отворени към нетрадиционните хранителни продукти, коментира още д-р Генчев.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви