ГЕРБ с ПП на гърба
ГЕРБ с ПП на гърба

ГЕРБ ще е първа политическа сила, ако изборите са днес. Зад гърба им с много малко е новото демократично обединение между ПП и ДБ. Така е според агенция Тренд.

Партията на Бойко Борисов би получила 25,6% от гласовете на хората, а плътно зад тях с едва 0,8% по-малко, или общо 24,8% е коалицията на „добрите сили“, както те се самоопределиха неотдавна. Това сочат данните от най-новото социологическо проучване, проведено от агенция Тренд по поръчка на в. „24 часа“.

То е правено буквално преди дни – в периода между 4 и 11 февруари. Пълните резултати и анализи от изследването са оповестени в хартиеното издание на ежедневника от 15 февруари, сряда.

Моментната снимка на предизборните електорални нагласи са на база 1003 анкетирани лица на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната, обявяват от „Тренд“.

Третото място остава за ДПС, които на 4 април биха получили 12,8% от гласовете. „Възраждане“ продължава да набира електорат, сочи още проучването. За партията на Костадин Костадинов биха гласували 11,9%.

Спадът в БСП продължава. Левицата не отлепва от петото място и би получила едва 8,9% на предстоящите избори.

Голямата въпросителна е с „Български възход“. Партията на Стефан Янев би получила 4% на изборите и според това проучване би влязла в следващия парламент, но неизвестността остава, защото е възможно да бъде и малко под чертата.

„Има такъв народ“ няма никакви шансове да влезе в парламента. За партията на Слави биха гласували само 3,3%, което не им отрежда място в Народното събрание. Новосформираната коалиция „Левицата!“ изобщо не присъства в проучването. За „други партии“, неспоменати поименно, биха гласували общо 3,9% от имащите право на глас.

Ето още веднъж резултатите:

ГЕРБ-СДС – 25,6%
ПП-ДБ – 24,8%
ДПС – 12,8%
„Възраждане“ – 11,9%
БСП – 8,9%
„Български възход“ – 4%
„Има такъв народ“ – 3,3%
Други – 3,9%

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви