Българският национален отбор по водна топка за юноши U17 спечели три контролни мача в Барселона от общо пет.

Съставът, воден от Петър Йонов и Николай Николов – Майката, беше на едноседмичен лагер в каталунската столица, по време на който се изправи срещу силни съперници.

Младите български ватерполисти, които се готвят за европейските квалификации, спечелиха срещу отборите на „Медитерани“, „Каталуня“ и „Барселонета“, а отстъпиха пред „Сабадел“ и „Барселона“.

Двубоят със „Сабадел“ беше веднага след мача от Шампионската лига за мъже между едноименния отбор и „Нови Београд“ (6-8), който нашите момчета изгледаха.

Освен петте контроли младите национали всяка сутрин тренираха в Олимпийския център за елитен спорт в Сан Кугат край Барселона, където играеха и тренировъчни двубои с най-добрите ватерполисти на Каталуня в своята възраст, водени от Свилен Пиралков.

Каталуня на практика дава най-добрите състезатели в испанската водна топка, а почти десетилетие Свилен Пиралков е главен треньор на подрастващите ватерполисти към федерацията по водна топка на Каталуня.

Именно в това си качество Пиралков е и несменяем помощник треньор на националния мъжки отбор на Испания вече при няколко наставници повече от 6 години. Миналото лято мъжете на Испания спечелиха световната титла в Будапеща, съобщиха от БФВТ.

„Благодаря на Свилен Пиралков – той с авторитета си, който има в испанската, а и в световната водна топка, помогна много лагерът да бъде организиран на високо ниво в спортно-техническо отношение – заяви Дарий Дановски, председател на БФ водна топка. – Освен това получихме сериозна и важна подкрепа от цялата българска ватерполна диаспора в Каталуня. Илиян Пенев – Мацола подсигури изхранването на отбора в ресторантите си. По отношение на организацията на престоя и логистиката ни съдействаха Ивайло Пачалиев и Яни Георгиев. Доволен съм от ентусиазма и себераздаването на отбора. Разбира се, още сме в началото на пътя, но именно този национален състав получи от БФВТ мащабна и скъпа подготвителна програма без аналог в българската водна топка поне за последните две десетилетия, че и повече…“

„Момчетата участваха с голямо желание в тренировките и мачовете – сподели старши треньорът Петър Йонов.

„В хода на срещите пролича израстване в отбора – затова този лагер беше много полезен за нас. Състезателите също така имаха възможност да се видят и разговарят с Костя Аверка, играч на „Сабадел“ (б.а. – Аверка е национал на Черна гора, роден в Беларус). Костя е невероятен човек, а не само уникален играч. На път за Марибор, където е европейската квалификация в нашата група, ще нощуваме в Белград, където имаме уредена контрола с юношеския отбор на „Нови Београд“, поясни главният треньор и председател на бургаския СКВТ „Черноморец“ Петър Йонов.

Българският национален отбор е в група заедно със Словения, Германия, Франция и Австрия, а напред ще продължат първите два отбора. Мачовете са от 16 до 19 март.

На лагера в Барселона участваха четирима състезатели на „Черноморец“. Това са Калин Узунов, Мартин Иванов, Александър Илиев, Мартин Янков.

В състава бяха още: Самуил Иванов, Калоян Кожушков, Веселин Ганчев, Александър Каменов, Георги Сърчелиев, Дарио Вълков, Даниел Тотев, Живомир Добрев, Младен Димитров и Константин Манасиев.

Снимка: БФВТ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви