Намирането на методи, доказани със своята ефективност, за контрол и дресировка на кучето си, е трудна задача. Съществуват различни средства, които се използват с цел обучение както в домашни условия, така и от професионалните дресьори. Като един от най-известните методи е нашийникът. 

Специалистите от онлайн магазин Sellzone ви съветват преди да се ориентирате към използването на нашийниците за дресура на кучета, да се запознаете с функциите, устройството и начина им на работа. Така ще си осигурите по-добра ефективност при използването им.

Какви са предимствата от използването на нашийници за кучета?

Тези устройства и тяхното приложение са доказали своята ефективност върху четириногите приятели и тяхната дресировка. Екипът на Sellzone.bg споделя кои са основните предимства при използването на нашийници за кучета:

 • те работят с голям обхват, което означава, че можете да бъдете на безопасен диаметър от животното, което е полезно, особено при по-агресивни представители;
 • тези уреди се предлагат на достъпни цени. Това прави използването на такъв тип приспособления ефективен и изгоден метод;
 • освен за обучение за изпълняване на команди, тези средства за дресура действат и за премахване на неприятни навици при кучетата. Това се дължи на шоковия удар, който осъществява;
 • може да се използват 24/7 – при намалена видимост нощем, можете да използвате допълнителната функция за светлина, която да ви осигури видимостта, от която се нуждаете;
 • може да се използва както в градски условия, така и в планински райони;
 • ако използвате уредите върху собственото си куче, може да извършвате разходки без необходимост от повод. Чрез използването на устройството ще имате възможност да предпазите своя четириног любимец от бягство или изяждане на неподходящи предмети във външни условия.

Какви са основните характеристики на нашийниците за кучета, по които се различават моделите?

Ще откриете множество предложения на пазара, които служат за дресиране на четириногите приятели на човека, и се използват както от професионални дресьори, така и в домашни условия. Нашийниците са достъпен и широко разпространен начин за обучение и отучване на вредни навици, както и контрол с цел безопасност и защита на домашния любимец.

Има различни модели, произведени от доказани марки в съответната пазарна ниша, които се различават по следните характеристики:

 • работен обхват – ще откриете модели както с по-малък, така и с голям обхват. Най-популярните предложения са тези с обхват от 300 м и 800 м. Видът на терена също има значение при определянето на периметъра, който обхваща действието на нашийника за кучета. При равен терен се вземат предвид оптималните метри, посочени от производителя, докато при хълмист и планински терен, изпълнен с неравности, обхватът намалява;
 • предназначение – в зависимост от предназначението се разграничават два вида устройства. Първият е с обучителна цел, а вторият вид е против кучешки лай или виене;
 • начин на управление – то може да бъде както ръчно, така и дистанционно;
 • тип на устройството и начин за контрол – дистанционните устройства разполагат с уоки-токи, което позволява контрола от разстояние. Дистанционното се свързва с каишката чрез специален приемник. Моделите, които се стартират и изключват ръчно, притежават бутон за целта, 
 • функции – според възможностите на средството за дресиране на кучета се разпределят модели, разполагащи със следните функции:
  • Водоустойчивост – позволява използването във водни или влажни терени;
  • Възможност за регулация на чувствителността на уреда – може да бъде ниска или висока. По този начин, ако изберете модел за контрол на кучешкия лай, ще можете да контролирате силата на звука, която да активира уреда;
  • Ултразвук – устройствата за контрол на кучета използват ултразвукови сигнали, които са в честотен диапазон, доловим само от тези животни, което не предизвиква смущения при хора или други представители. Импулсите, които се излъчват, увеличават възприемчивостта на четириногите и ги кара да изпълняват командите;
  • Светлинен индикатор – благодарение на него ще разберете от разстояние дали е стартиран работен режим.

Специалистите на Sellzone съветват, независимо към какъв модел да се насочите, да се обърнете необходимото внимание на описанието и характеристиките, за да бъдете сигурни, че артикулът ще ви бъде полезен.

Как може да протече една тренировка чрез използването на нашийник за кучета?

Използването на нашийник за кучета е лесно и достъпно за всеки. За да успеете ефективно да работите с устройството, е важно да се научите как правилно да го прилагате. 

Грешно схващане е, че пособието се носи от животното само при ползване. За да очаквате възприемчивост и положителен резултат, вследствие на приложението, трябва да поставите нашийника върху врата на кучето си за няколко часа, независимо дали през това време ще бъде използван или не. По този начин животното ще свикне с новото приспособление.

В началото контролът може да бъде възпрепятстван от проявата на характера на домашния ви любимец, но е важно да изпълнявате действията с разбиране, постоянство и търпение. Подходящо е да използвате повод за допълнителна ефективност. 

Не забравяйте, че любимецът ви има нужда от възнаграждения, които ще му помогнат да свикне с идеята за новото приспособление, а на вас да усетите ефекта от действията си в кратки срокове. Изберете любимото му лакомство и го носете със себе си по време на тренировките. 

При провеждане на тренировка е правилно преди да приложите устройството и неговите звукови и ултразвукови сигнали, да опитате с устна команда. Ако я повторите два или три пъти и не видите резултат, можете да предприемете употребата на нашийника. При изпълнение на командата трябва да възнаградите животното с лакомство, да го погалите и да му покажете, че тези действия са правилни.

Важно е да не забравяте, че се изисква кратко времетраене на тренировката, за сметка на честота и постоянство. Професионалистите, които проследяват поведението на кучетата, споделят, че 15-20 минути дневно са напълно достатъчни.

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви