Горанов: САЩ са подведени
Горанов: САЩ са подведени

Разбира се, че съм член на ГЕРБ – не съм обаче в ръководните структури. Разбира се, имаше интерпретации. Лесно е да се използва една репутационна щета, като тази оценка от страна на американското правителство към определен член на партия. И това е проблем за партията. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият финансов министър Владислав Горанов в първия си коментар, след като името му се появи в списъка на санкционираните по закона „Магнитски“.

В късния следобед на 10 февруари първо САЩ обяви, че санкционират бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, председателя на „Русофили“ Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.

Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също налага санкции,

но срещу тримата българи, засегнати от първи пакет засегнати по „Магнитски“ – Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

В публикувания от САЩ доклад се казва, че „като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема. В резултат на това български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Владислав Горанов уточни, че от две години не е част от ръководните органи на партия ГЕРБ. „Оставам в партия и имам много приятели вътре. Надявам се, че това няма да е проблем за тях, както не е проблем и за мен“, допълни той.

Според него оценката на САЩ е притеснителна и разочароваща, защото „винаги е уважавал американския начин на живот“. По думите на бившия финансов министър обаче описаните факти са неточни.

„Няма как да се гордея, че в една междуведомствена комисия, която е под шапката на финансовото министерство, е допуснато грешно прилагане на закона и то за не кратко време. Но искам да обърна внимание, че този период не включва само моето министерстване. Както и че аз бях този, които констатира проблема и запънах да го решавам чрез закриването на Комисията по хазарта и прехвърлянето на работата ѝкъм НАП“, обясни той.

Горанов призна, че в един момент е осъзнал, че „системата е запушена и обрасла“,

а отговорността в един колективен орган е размита. Затова предложил НАП да регулира хазартната дейност в България.

„Основният упрек, че съм изменял законодателството благоприятно, е фактологически неверен. Ще ви оставя една справка за промените в Закона за хазарта, които не включват участието на никого от ГЕРБ, камо ли на министъра на финансите. Фактите могат да се установят и аз вярвам, че нашите партньори са подведени“, каза още бившият финансов министър.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви