На Трифоновден се състоя празнично зарязване на лозите в землището на Поморие.

На събитието присъстваха Лазар Лазаров, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, Тодор Джиков. заместник-министърът на земеделието, Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК, проф. д.н. Мария Нейкова, областен управител на обл. Бургас, Иван Алексиев, кмет на община Поморие.

Нова място бяха унищожените лозови масиви, които торнадото на 17 септември помете. Сега обаче картината е друга, а ние сме щастливи и изпълнили ангажимента към лозарите и ще споделим с тях днешния празник. Ще им пожелаем Трифон Зарезан да закриля и пази масивите, да има достатъчно грозде и вино, а всички те да са живи и здрави„, каза областният управител Мария Нейкова.

Вицепремиерът Лазаров каза от своя страна, че когато са обединени усилията на централната, местната власт и представители на бранша, се постигат добри резултати.

По негови думи днешният празник е изключително хубав с това, че въплъщава надеждите на всеки един за по-добра реколта и бъдеще.

А онова, което ние ще направим като държава е да подкрепяме местните предприемачи за подобряване стандарта на живот и възможностите за развиване на бизнеса. Проведохме серия от срещи и коментирахме предизвикателствата. А именно възстановяване на масивите след природните бедствия. Това са основните въпроси, които предстоят да се обсъдят с кметството и областна управа„, поясни още Лазаров.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков поздрави всички лозари с празника днес.

Бяхме известни с хубавото вино в цял свят, но през последните 30 години абдикирахме от тази слава. Държавата изпусна и допусна да ни превземат пазарите. Но ще говорим за хубави неща, защото е празник. Виждах лятото посърнали лица, сега виждам усмихнати, защото масивите са възстановени. Благодарение на държавата, местните институции и собствениците на лозята превъзмогнахме този огромен проблем и се надяваме в бъдеще всички да вървим напред. Хоризонта е ясен, ще се мъчим да възстановим световните пазари и името си. Тук особена роля има държавата и политиката, която трябва да се води. Ние, като служебен кабинет, ще се борим в тази посока и се надяваме, че следващите ще продължат нашето дело“ каза поясни той.

Джиков каза още, че се създава междуведомствена работна група, в която ще участват маркетинг специалисти, лозари, винопроизводители, научни работници, икономисти от няколко университета, с които ще се изработи маркетингова стратегия с тригодишен хоризонт.

Трябва да знаем на кои пазари да присъстваме, с какво да се съобразяваме, как и по какъв начин държавата да застане зад винопроизводителите, защото е ясна формулата на успеха. Тенденцията, която наблюдаваме и икономическата конюнктура, която е ясна е, че имаме нужда от присъствие на американските и азиатските пазари. Това е заради две прости причини. В Европа има държави, които са сериозни производители на вино с традиции – Испания, Франция, Португалия и т.н. Но ценовата турболенция и инфлацията удари сериозно Европа и европейската покупателна способност. Това е по-слабо засегнато в Азия и Америка, които и поради тази причина трябва да бъдат цел на България и винопроизводителите ни„, поясни той.

Зам.-министър поясни, че щетите, които нанесе бурята през миналата години са били върху около 3500 декара лозя. Той бе категоричен, че държавата е реагирала бързо.

Благодарение и на Областна земеделска дирекция Бургас и нейната бърза реакция за една седмица бяха обходени и конкретизирани всички щети, бяха съветвани и напътствани производителите, които подадоха документи и бяха обезщетени. Около 3-4 хиляди декара лози, говоря предимно за загуба на продукция, тъй като министерството единствената държавна помощ, която може да предостави е за загуба на продукция. Освен това се конкретизира и обезпечи загубата на метални конструкции колове с тел и т.н. Изключително се радвам, че днес виждам едни възстановени лозови масиви„, каза той.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви