Жертви в Турция и Сирия - над 33 000
Жертви в Турция и Сирия - над 33 000

Потвърдените жертви на земетресенията в Турция и Сирия в началото на седмицата вече са над 33 000, съобщи АФП. В Турция загиналите са най-малко 29605, докато в Сирия те са 3574. Според ООН реалният брой на жертвите може би е двойно по-голям.

Властите в Турция разпоредиха арест на над 100 души заради лошото строителство на сградите, срутили се при трусовете.

Същевременно сирийският президент Башар Асад благодари на Обединените арабски емирства. Те обещаха десетки милиони долари за възстановяването на засегнатите от земетресението райони в страната.

Продължава обаче да е затруднен хуманитарния достъп до териториите под контрола на бунтовници в Сирия.

Хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението, пътуваща от контролираните от правителството части на Сирия към териториите, контролирани от опозицията, е задържана „поради проблеми с одобрението“ на една твърдолинейна групировка. Това заяви днес говорител на ООН, цитиран от Ройтерс.

От докладваните до момента 3500 жертви в Сирия по-голямата част са в северозападния район на страната. Те до голяма степен се намират под контрола на ислямистката групировка „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ).

Фронтовите линии с териториите, които са под контрола на правителството, са затворени и само един граничен пункт го свързва с Турция на север. Миналата седмица сирийското правителство заяви, че има готовност да изпрати помощ в засегнатия от природното бедствие район.

Източник от „Хаят Тахрир аш Шам“ (ХТШ), който не е упълномощен да говори с медиите, заяви пред Ройтерс, че групировката няма да допусне доставки от контролираните от правителството части на Сирия и че помощта ще пристига само от Турция.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви