Янчо
Янчо

Политиците ни са с празни глави, които по-празни няма как да станат. Непрестанно ни заливат празни обещания, когато дойдат все по-изпразнени от съдържанието си избори. Разчитат, че имаме празна памет, която при това е къса и тук са много прави.

Вечно храним някакви си там празни надежди, захвърлени, като мръсни чорапи в празното пространство в изпразнените ни и объркани от толкова много лъжи кратуни.

Веднъж добрали се до държавната хранила, празен кон на празна ясла -няма! Няма празно и там! Напразни са ни надеждите за някакъв си пълен със съдържателност парламент.

Всъщност за какъв парламент говорим в една изпразнена от народ страна?! Кой ще управляват тия с празните глави? Стотици са запустелите села, другите стотици са с по един -двама жители. Пълните се изпразват, защото жителите им бягат не в градовете, които също се изпразниха, а в чужбина, където празно няма!

Корупционни схеми, далавери и „мишингии“ на изпразнени от съвест типове, опразват бюджета и държавната хазна, която вече няма откъде да се напълни.

Дебатите в недъгавия ни парламент са от празни по-празни. Няма пълнота и смисъл в междупартийните спорове и дърления. Има пълни джобове на малцина празноглави тарикати, които гледаме с празен поглед и се правим, че им вярваме с пълното си доверие.

Народът, очукан и смазан, обедняващ и гладен е като кон на празна ясла. Празни погледи, празни приказки, даже и празниците са му на празни маси.

Търговските вериги са пълни с изпразнени от съдържание стоки, които в по-голямата си част са пълни боклуци, но все пак трябва и да се яде, защото на празен стомах не се ляга и става.

Само че потребителската кошница на българина става масово все по-празна. А когато я напълни и без това празният му джоб съвсем се изпразва.

В министерствата и топлите държавни административни кресла и офиси обаче е препълнено. Научни институти пълнят празни глави и издават дипломи, които пълнят празните чекмеджета на завършилите. Пълните глави се изпаряват в странство и стават гастербайтери с що годе пълни джобове.

Писатели дремят над празния лист. Културните институции и учреждения с празни бюджети трябва да пълнят залите. А по родните медии е истинско празнословие.

Суверенът масово крета с празни джобове. Пияници опразват пълни бутилки с последните си левчета от празните си джобове. Млади студентки и ученички пълнят магистралите и сайтовете за запознанства с оферти за пълни програми, а надрусани наркомани кибичат с празни погледи сред препълнените от тях и клошари градски и селски градинки.

Съмнително забогатели, изпразнени от съвест и с пълни от кражби джобове, обитават празни къщи.

Някои с пълни стомаси и празен оптимизъм казват на гладните, че не всичко е напразно. Но и те все по-често се замислят върху празните си приказки, като погледнат все повече изпразващите им се хладилници.

Ще засили ли куркането на празните стомаси, генерирането на някакви пълни със състоятелност идеи, в празните ни глави, как да се отървем от туй пусто лековерие и тия празни хора, с които сме напълнили държавните институции.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Янчо Николов,прекрасен журналист и приятел!Винаги интересни и точни попълнения в медийното пространство.Поздравления за всеотдайния труд към работата.щ

  2. Яцата е роден журналист познавам го от една педя все имаше някаква интересна история да ти разкаже. Дядо му Коста е един от най-проявените бойци при превземато на крепоста Одрин през 1913 година. Родата им имат право да прикачат към фамилията прякора Одрински. Яца сложи си чичо одрински към фамилията защо не си го направил още?

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви