Броят на жертвите на опустошителните земетресения в Турция и Сирия достигна над 25 хил. души. Спасителните екипи на място продължават издирването на оцелели в условия на минусови температури.

Турският президент Реджеп Ердоган посети днес един от засегнатите от труса райони.

Реджеп Ердоган, който посети днес Диарбекир заедно със съпругата си, за да се срещне със семействата на загиналите при трусовете, заяви, че стотици хиляди сгради са необитаеми в Южна Турция и че до седмици властите ще предприемат стъпки, за да започнат възстановяването на разрушените градове, съобщи БНР.

Ердоган заяви още, че правителството ще предприеме действия срещу онези, които участват в грабежи и други престъпления в региона, засегнат от опустошителните земетресения.

По-рано бе съобщено, че австрийската армия временно прекратява участието си в спасителните операции в Турция от съображения за сигурност.

Според Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили се наблюдава нарастващо ниво на агресия между турски групировки, като по думите му има съобщения и за стрелба.

В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия.

Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи Кугелвайс и допълни, че срещу австрийците не е имало нападения.

За първи път от 35 години – границата между Турция и Армения бе отворена, за да може да достига хуманитарна помощ до засегнатите от труса турски райони.

 

Пет камиона с помощи, сред които храна и вода, пристигнаха в Турция от граничния пункт Алиджан, съобщи в туитър специалният пратеник на Турция за диалог с Армения Сердар Килич.

А заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, който посети засегнатите райони в Турция и Сирия заяви, че случилото се е най-лошото събитие за региона от 100 години насам.

След силното земетресение гигантски разлом с над 200 метра ширина и 30 метра дълбочина се образува в турската провинция Хатай. Разломът бе заснет от дрон и бе показан във видео, разпространено от турската телевизия НТВ. Разместване на почвата е станало в маслиново поле от 35 хектара в центъра на село Тепехан.

Местни жители казаха, че са чули експлозията.

„Имаше много голяма експлозия, не я видях, но чух звук. Когато погледнах в тази посока сутринта, за съжаление видях такива руини. Преди това полето беше равно. Сега дори багер не може мине тук,” обясни един от тях.

dnes.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви