Бургас е най-чист

Около половината от сделките за покупка на жилищни имоти в столицата се правят с помощта на изтеглен ипотечен кредит, но в Бургас и Варна процентът е далеч по-нисък – около 30%.

Това съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на една от най-големите агенции за недвижими имоти у нас, за 24 часа.

Средният за страната процент е 45%. Бургас и Варна правят изключение, защото там очевидно хората имат много повече спестени пари, смята тя.

В момента имотният пазар е застинал в изчакване кога и с колко ще се вдигнат лихвите по ипотечните кредити. Вече второ тримесечие има спад на броя на сделките, но това поне досега не е довело до реален спад на цените, защото и купувачите, и продавачите изчакват.

Процентът на поскъпване на жилищата специално в София за цялата минала година е 25%, докато в Пловдив и Бургас е 17%. Поскъпването в столицата е едно от най-големите изобщо за последните години и може да се сравнява само с това, което се случваше преди световната финансова криза.

Но тогава поскъпването не бе съсредоточено само в една година, а се случваше по-плавно.

В момента от пазара са се оттеглили купувачите. “Ако през 2022 г. за един имот имаше трима кандидат-купувачи, то сега има средно по един”, каза Тенекеджиева.

Около половината от сделките се сключват точно на офертната цена, която се обявява. Но дори и за останалите преговорите рядко водят до промяна на цената с повече от 5 хиляди евро.

Според нея, ако цените тази година тръгнат надолу, това ще се случи първо в по-малките населени места, където и без това пазарът не е толкова силен.

В по-големите градове тенденцията ще дойде по-късно и засега е рано да се прогнозира как ще се развие.

24 часа

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви