"Магнитски" ни споходи предизборно

Американският закон „Магнитски“ нанесе нов удар по политическия елит в България. Това става 1 седмица след разпускането на 48-ото Народно събрание и 3 седмици преди официалния старт на предизборната кампания.

В късния следобед днес първо САЩ обяви, че санкционира бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов, председателя на „Русофили“ Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.

Малко по-късно стана ясно, че Великобритания също налага санкции. Но те са срещу тримата българи, засегнати от първи пакет  „Магнитски“ – Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

„Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България“. Това гласи изявление, публикувано на официалния сайт на британското правителство.

От Министерството на финансите на САЩ на свой ред обясниха, че санкциите им блокират „цялата собственост и право на собственост и други собственически права на засегнатите, които се намират в САЩ или са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ“. Освен това „финансовите институции и лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционираните физически и юридически лица, могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура“. Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице.

Последваха и реакциите от българска страна. От ГЕРБ, чийто бивш министър и народен представител е Владислав Горанов, обявиха, че държат на върховенството на закона и борбата с корупцията в България.

„Оповестената нова информация по глобалния закон „Магнитски“ и режима на глобалните антикорупционни санкции на Великобритания е преди всичко в правомощията на независимата съдебната власт.

ГЕРБ винаги е заявявала категорична позиция за съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Доказателство за това са гласуванията по внесените предложения за реформа в съдебната система. Тях народните представители от ПГ на ГЕРБ подкрепиха в 48-ото Народно събрание“. Това коментираха от ГЕРБ в съобщение, разпространено от пресцентъра на партията.

Според американците „Горанов е използвал поста си на министър на финансите, за да подпомогне подкупването на български държавни лица. И да лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси. Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема. В резултат на нея български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Още по-лаконичен бе основният поддръжник на Корнелия Нинова в БСП – бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. „Докато не се запозная с обвинението, няма да коментирам. Разбрах от медиите, никой не ме е информирал“, каза той.

Овчаров е обвинен, че „многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Според американското министерство на финансите, откакто е бил министър на енергетиката, той е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки.

От САЩ твърдят, че Румен Овчаров, Иван Генов и Александър Николов „са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси. Като са избягвали контрола на българските органи чрез офшорно управление“.

Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености продължили поне до 2020 г. Тогава „бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ „Козлодуй“ и му предоставят част от приходите“.

Освен това Николов и Генов са се съгласили да приемат 5 млн. лв. в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“. Това гласи обвинението на „Магнитски“. А към него е добавено, че „дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, Генов е поискал 3 милиона български лева подкупи от български бизнесмени. Срещу обещанието да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „Козлодуй“ в полза на техните компании“.

Иван Генов отрече да има пари в офшорки и настоя, че няма понятие защо е в списъка. „Казвам ви, че нищо не мога да ви кажа. От вас разбирам, просто за мен това е абсурдно“, отговори той на въпрос от bTV.

Александър Николов поиска първо да се запознае с мотивите, за да види „за какво става въпрос“. И отказа да коментира, като заяви само, че се чувства „шокиран от решението на Министерството на финансите на САЩ“.

Единствен притеснение не показа Николай Малинов.

Председателят на „Русофили“ дори обяви, че се чувства поласкан. „Щом чрез „Магнитски“ срещу мен лае Министерството на финансите на САЩ, съм поласкан, вървя в правилната посока“, коментира той.

Николай Малинов е обвинен от американските власти, че след като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, „е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли“.

dir.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви