Радев: РСМ да докаже, че иска в ЕС
Радев: РСМ да докаже, че иска в ЕС

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция. Това заяви президентът Румен Радев на среща в Брюксел с президента на Френската република Еманюел Макрон. Съобщението е на президентския прессекретариат. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС.

„Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонските българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната“. Това подчерта президентът Радев пред френския си колега.

Именно Франция изигра главна роля парламентът в спешен порядък да свали ветото пред европейския път на Скопие по време на френското председателство на ЕС. А френският президент влезе в ролята на гарант за спазване на договореностите.

Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка. Като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията. А вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев.

По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг. Като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви