Младежът се правел на терорист, реши съда

Софийският апелативен съд оправда българина Мохамед Абдулкадер, който през 2020 г. беше задържан при шумна спецоперация в Бургас и обвинен в тероризъм, съобщи „Лекс“.

Втората инстанция потвърджава решението на вече закрития Специализиран наказателен съд, който преди година също оправда младежа.

В обвинителния акт срещу Абдулкадер се казваше, че „за времето от 28.08.2017 г. до 26.09.2019 г., като български гражданин, при условията на продължавано престъпление пет пъти напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция с цел да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава“.

Прокуратурата твърдеше още, че по време на операцията в Бургас, при претърсвания на обитавани от младежа адреси били иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. При изследването им били установени снимки и видеоматериали, на които Абдулкадер е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

От решението на САС е видно, че и двете инстанции са категорични, че само снимките с униформа не са достатъчни, за да бъде осъден младият мъж.

„Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че само въз основа на посочения снимков материал не може да се направи заключение относно твърденията на прокуратурата за осъществявана от подсъдимия противозаконна дейност (актове на насилие спрямо граждани) или постъпки, насочени към реализиране на съставомерната по НК цел“, пише САС и подчертава, че по делото няма информация нито за мястото, нито дори за периода, когато са направени снимките.

Затова съдът отбелязва, че може само да се предполага, че те са от Сирия.

Останалите доказателства на обвинението са показанията на един таен свидетел и един служител на ДАНС, тъй като именно от оперативна информация на агенцията е започнало разследването.

Служителите на ДАНС засекли пътуванията на сина на сириеца от България, проверили и профила му във Фейсбук, където публикувал снимките. Според далия показания в съда агент, подсъдимият младеж имал и друг профил, в който се представял като „Мохамед джихадиста“, но от ДАНС не успели да го открият.

Апелативните съдии посочват, че по делото са използвани и специални разузнавателни средства, като са записвани разговори в семейството на младежа. В един от тях се споменавала „Свободната сирийска армия“, но разговорът бил свързан с актуалната обстановка в Сирия, а не с участие във военните действия.

При задържането на Абдулкадер в Бургас разследващите са иззели от дома му два компютъра, на които след това е направена експертиза, от която пък станало ясно, че той е търсил основно информация за автомобили, филми онлайн и музика.

„При оскъдната доказателствена съвкупност и изчерпаните способи за събиране на други доказателства, може да се изгради предположение досежно участието на подсъдимия в инкриминираните деяния, да се допусне напълно произволен механизъм относно начина на тяхното извършване, но не и да се изведат еднозначни и категорични изводи в такава насока.

Въз основа на така събраните доказателства, въззивният състав счита, че в случая е възможно да бъдат построени и други различни версии от описаната в обвинителния акт“, пише в заключение съдът. Решението му обаче не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви