Мелони недоволна от вечерята на Макрон със Зеленски
Мелони недоволна от вечерята на Макрон със Зеленски

Италианският министър-председател Джорджа Мелони разкритикува като „неуместно“ решението на френския президент Еманюел Макрон да покани украинския лидер Володимир Зеленски в Париж преди срещата на върха на ЕС в Брюксел. Това съобщи АФП.

В кулоарите на срещата на върха Мелони беше попитана дали пътуването на френски и германски министри по-рано тази седмица до Вашингтон за обсъждане на американските зелени субсидии е било неуместно. „Честно казано, поканата към Зеленски вчера ми се стори по-неуместна. Защото смятам, че нашата сила в тази борба е в единството“, каза тя.

„Разбирам въпросите на вътрешната политика, факта на привилегироване на вътрешното обществено мнение. Но има моменти, в които привилегироването на вътрешното обществено мнение рискува да бъде в ущърб на каузата. И това ми се струва един от тези случаи.“

Запитан за коментарите на Мелони, Макрон отказа да коментира конкретно, но заяви, че „исках да го приема, президента Зеленски, заедно с канцлера Шолц“ поради „особената роля“ на Германия и Франция в ситуацията в Украйна, като партньори в Минските споразумения. Той добави, че Зеленски сам е избрал графика си.

„Важното е да сме ефективни заедно и да имаме стратегия, която да намери път към траен мир“, каза Макрон.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви