BMW-ветеран се продаде на търг
BMW-ветеран се продаде на търг

Чисто ново BMW Z1, произведено през 1990 г., беше продадено на търг от аукционната къща RM Sotheby’s. Любопитното обаче е, че на километража на автомобила е посочен пробег от близо милион километра.

Защо се стига до това противоречие? Оказва се, че 33 години кола е карана два пъти, но през 80- и 90-те години в BMW са настройвали километража на своите коли малко под нулата, така че да компенсират направения преди доставката пробег. В случая с тази кола показанията са 999 997 км.

Самото BMW Z1 има интересна съдба. Роудстърът е закупен през февруари 1990 г. от датския автомобилен състезател Йенс Винтер, но той така и не използва колата до нейната продажба през 2014 г. Новият собственик също решава да запази Z1 като колекционерски артикул, като за 33 години автомобилът е изминал… 2 километра.

Състоянието на роудстъра се потвърждава и от сервизната история. Колата редовно е мита, а салонът е почистван и освежаван. Двигателят също е поддържан през цялото време, но е малко вероятно новият собственик да започне да използва колата и е по-вероятно тя да остане в същото състояние.

На търга в Париж за това Z1 са платени 86 250 евро, което е сравнително ниска цена за подобен автомобил. Това се дълги на резервираното отношение към този модел в средите на колекционерите, които биха платили в пъти повече за M3 или M5 в подобно състояние и пробег.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви