На 145-тата годишнина от Освобождението на Созопол тържествено бе открит паметник в чест на героите, пожертвали живота си за великата национална кауза.

Проектът е изготвен безвъзмездно от скулптора – художник и почетен гражданин на Созопол Иван Бахчеванов, а самият паметник е изработен със съдействието на инж. Антон Станков и с финансовата подкрепа на служители на Лукойл АД. Той представлява масивен релефен кръст, на който е изписано

„В памет на хилядите войни и героичната им саможертва за благото на България в Руско- турската Освободителна война“. Разположен е до съществуващата паметна плоча на полк. Лермонтов и неговия „летящ отряд“, поставена в скалите на входа на Созопол.

На присъстващите бяха припомнени значими исторически факти от Руско-турската война, след което кметът Тихомир Янакиев и авторът Иван Бахчеванов тържествено откриха паметния кръст, а отец Димитър отслужи водосвет за неговото освещаване и заупокойна литургия за загиналите.

С поздравително слово към присъстващите се обърна кметът Янакиев. Той благодари на всички дарители и деятели, които направиха възможно изграждането на паметника и допълни:

„Днес свеждаме глава пред подвига и саможертвата на онези, които преди 145 години дадоха живота си за свободата на както на Созопол, така и на цяла Майка България“. „Трябва да помним историята си и да не допускаме тези тъмни времена да се повторят“, завърши той.

Обръщение отправи и областният управител проф. Мария Нейкова, която също застъпа темата за паметта, казвайки: „Нека не забравяме заветите на дедите ни и да помним своята история, защото само народ, който пази своята история има бъдеще“.

На тържественото събитие присъстваха също председателят на ОбС-Созопол Георги Пинелов, общински съветници, зам.-кметовете Тодор Дамянов и Румен Кисьов, представители на Общинска администрация, политически партии и неправителствени организации, граждани.

Поднесени бяха венци и цветя, и с едноминутно мълчание бе почетена паметта на полк. Лермонтов и героите от „летящия отряд“, сформиран под негово командване, за да защити българското население в района.

На днешния ден бе почетена паметта и на закрилника на Тракия – Капитан Петко войвода.

По повод 123-тата годишнина от неговата смърт бе проведен ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметника му, а председателят на ТД „Яни Попов“ Гено Пухов припомни на присъстващите героични дела на българският войвода.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви