Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, съобщи Германският изследователски център за геонауки (GFZ).

Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD) определи земетресението с магнитуд 7,4 близо до южния град Кахраманмараш.

Според Центъра за геоложки изследвания в Потсдам трусовете са два – 7,4 и 7,9 – с епицентър и в двата случая е бил близо до град Газиантеп, недалеч от границата със Сирия.

Нанесени са щети по сгради.

По първоначална информация на властите най-малко 23 души са загинали в турската провинция Малатия, 17 – в Шанлиурфа, шестима – в Диарбекир и петима – в Османие.

Земетресението е продължило около минута. В продължение на половин час до един час са регистрирани над 30 вторични труса. Според Европейския сеизмологичен център трусовете са близо 40 като поредност, в Източната част на Турция, в граничната със Сирия зона, както и в Централна Турция. Те са със сериозна сила – от над 3 до 5.2 по Рихтер. Отбелязани са и два труса от 5.2 в Централна Турция.

Според доклада земетресенията са станали около 4,17 ч. и 4,28 ч. местно време на дълбочина десет километра.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви, че няколко провинции са засегнати и много сгради са се срутили. Извикани са спасителни екипи от цялата страна.

Северозападна Сирия също е засегната. Според държавните медии в Сирия в районите на Алепо, Хама и Латакия са загинали най-малко 111 души, а над 500 са ранени.

Сирийската гражданска защита, известна като „Белите каски“ обявиха северозападната част на страната за „зона на бедствие“. Организацията съобщи за стотици хора ранени и затрупани под развалините. Голяма част от северозападна Сирия, която граничи с Турция, се контролира от антиправителствените сили в условията на кървава гражданска война, започнала през 2011 г.

„Белите каски“ призовават всички местни власти и граждански сили да се мобилизират.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Едно от последните по-силни бе регистрирано на 15 януари тази година.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви