Гъбката

Мълчалив протест пред община Бургас ще срещу премахването на емблематичната „Гъбка“ проведе обслужващият персонал на заведението. Ще започне и подписка срещу премахването на павилиона в началото на Морската градина, с който израснаха поколения бургазлии.

Разрешителното на дългогодишния наемател Рауф Сабах изтича на 28 февруари 2023г. Във връзка с това на 2.02.2023г. в сградата на общината е имало комисия, която да реши дали той ще остане такъв, или ще се избере нов.

В тази комисия влизат Арх. Тихомир Райчев, Жейна Жекова,  Диян Георгиев,  Боян Дяков,  Красимир Тодоров, Стоян Коларов, Ивайло Колев, Ивелина Стратева, Георги Митев, Иван Гаврилов, Веселин Василев и Директорите на всички ЦАУ.

Рауф Сабах е поискал тази комисия да се отложи, докато не излезе официално становище от зам.кмета по строителство дали „Гъбката“ е преместваем или непреместваем обект.

Той настоял изрично в комисията да не вземат участие директорите на “Зора” и “Приморие”, тъй като смята, че са некоректни и пристрастни.  Той смята, че процедурата е нагласена, за да има възможност друг човек да „лапне“ атрактивното място за търговия в Морската градина. Освен това твърди, че е получавал и заплахи от „яки момчета“.

Документи за участие в конкурса за „Гъбката“ , според  чл. 56 от ЗУТ, са се подавали в първия работен ден от 2023г. в кметство / ЦАУ /„Зора“ от 8,30ч. Очевидно първият по време е и първи по право. Оказва се, че г-н Сабах е подал своите документи в 8,35, след  като е чакал пред вратата на деловодството, но конкурентът му, чието име все още не се споменава, но се смята, че е новорегистрирана фирма, без никаква дейност, се оказал минути преди него.

Рауф Сабах твърди, че негов колега-наемател на друго заведение си е послужил с измама, за да вкара новия играч преди него в стаята, където се подават документите. Той казал, че чака пред „Бюрото по труда“, но влязъл в деловодството, където се подават офертите, с „яките момчета“.

По този начин има вероятност „Гъбката“ да бъде отдадена на тази неизвестна фирма.

Даниела Божинова

Покрай казуса с „Гъбката” общинският съветник Даниела Божинова е изразила позиция относно Наредбата за преместваемите обекти и прилагането й от специализираната комисия на Общинския съвет и общинската администрация. Позицията, представляваща политическа сатира, беше изпратена до BurgasNews. Публикуваме я без редакторска намеса.

Даниела Божинова е  международно признат експерт, автор и изследовател в областта на политическите права и електоралната демокрация. Тя не е член на Комисията за преместваемите обекти,  но като общински съветник е присъствала на заседанието на комисията на 2 февруари заради ексалиращия проблем с раздаването на точки за преместваеми обекти в община Бургас.

ДРАМАТА С ПРЕМЕСТВАЕМИТЕ ОБЕКТИ

„Драма настана в Бургас с преместваемите обекти, начело с Кафе Гъбката. Смятам да предложа да преминат към Спортната комисия.

Защо?

Принципът, на който се раздават разрешителните сега е „Най-бързият печели“ – първият по време, подал документи, е първи по право – той взема точката за преместваем обект в Морската градина.

Ще кажете какво му е на правилото, не е ли от римско време?

Добре, обаче подаването на документи става в един ден по една стълба, водеща към канцеларията на шефа на дирекция Зора.

Най-отпред (говорят) винаги се оказват най-здравите момчета. Други пък спят там, за да пазят ред. За трети се твърди (чудя се откъде ги измислят тия), че нещата се уговарят с общинските служители предварително, за да не се разчита много на този ден и на тази стълба.

Ако ще е състезание за време, тогава дайте да го направим както подобава – стартова линия, екипирани бегачи, стартов пистолет (може да вземем онзи от Арена, той скоро няма да й трябва), хронометър и т.н. Нещо като бягането Бургас Рън – ново издание.

Първите вземат точките в Морската. Хем честно и пред всички, хем шоу.

Казах шоу и се сетих и за други варианти, като човек, облъчен с американско кино: във филма „Далече, далече“ за овладяването на Дивия запад стартът се дава за всички заселници в един момент. Бум! и Том Круз препуска с кон, семействата с каруци и покъщнина хукват да заемат свободните парцели, в нашия случай точки за преместваеми обекти. Каквато точка докопат, тяхна е.

Може и друг вариант, който ще е още по-честен. Какво имам предвид?

Община Бургас е обявила, че при раздаването на точки за преместваеми обекти ще помага на хора с увреждания да имат някакъв поминък. Run-ът обаче няма да е честен в този случай.

Затова може да се заимства метод за решаване на спорове от друг филм: „Игра на тронове“. Там се използва combat trial – възлагате на някой по-здрав и бърз да се бие/състезава за вас.

Между другото Наредбата и сега предвижда възможност да упълномощите някой да ви подаде документите.

Имам и други идеи. Например, да се приложат методи от ветроходството (пак е бургаско, хубаво е) за индексиране на състезателите според физическото им състояние, както се прави с яхтите на регати. Но не, това е вече много сложно.

Я да се върнем към по-простото: общинският съвет да вземе да си оправи правилата. Да помислим най-напред това ли искаме от хората, на които даваме места, от които да търгуват, да продават на гражданите сладолед, царевица, плажни стоки, закуски и т.н. Да са бързи? Това ли е най-важното достойнство на тези търговци?

Има ли значение за нас почтени ли са, каква е фирмената им история, обслужват ли добре гражданите, качествени ли са стоките, които продават и др.?

Има ли значение какви изменения в Наредбата предлагат сдруженията на дребните търговци?

Ако не направим свестни правила, патовите ситуации в комисията за преместваеми обекти като тази от 2 февруари ще се множат:

Гъбката подала документи в 8.35 ч. Обаче някакъв енигматичен конкурент я изпреварил, като подал в 8.33 ч.

Комисията се чуди – единият търговец е познат, от 12 години продава кафе на Гъбката, даже е собственик на самия павилион-Гъбка. За другия нищо не знае, само знае, че е бил по-бърз в подаването на документи.

Комисията реши: не на Гъбката, не на Конкурента. Ха сега, оправяй се. Явно ще се ходи на съд.“

Даниела Божинова

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви