Левичарите - тези невероятни хора
Левичарите - тези невероятни хора

Не, нямаме намерение да им се подиграваме! Точно обратното. Левичарите са наистина невероятни хора, обаятелни, способни, талантливи. Затова следващите редове са израз на дълбокото ни уважение. И любов.

Какво е левичар? Това е човек, у когото доминира дясната половина на главния мозък.

Частта на мозъка, която е ангажирана с лявата ръка, е с по-голям потенциал. Това е причината да се научиш да боравиш по-лесно с лявата си ръка, ако си десничар. От друга страна, левичарят използва по-добрия потенциал на частта от мозъка си, която се занимава с лявата ръка. И е една идея по-разнообразен и по-креативен. Но пък по-трудно успява да се научи да си служи с дясната ръка.

Левичарите се гневят по-лесно
Учени от Меримак Колидж в американския щат Масачузетс са открили, че леворъките са по-избухливи. Заради повишената активност на лявата ръка между дясното и лявото мозъчно полукълбо възникват повече връзки, вследствие на което онези участъци от мозъка, които отговарят за негативните емоции, се възбуждат повече. За левичаря това може да означава: раздразнителност, колебания в настроението, гневни изблици.

Следователно

ако досега сте вярвали, че левичарите понякога реагират по-бурно, защото са принудени да се справят с неща, които не са пригодени за тях, грешите.

Може би това просто се дължи на факта, че мозъкът на леворъките по-лесно генерира лошо настроение.

Редица известни личности като че ли потвърждават този феномен. Така например тенис легендата Джон Макенроу , който играе с лявата си ръка, е прочут със скандалите, които устройва на хорта. Холивудската звезда Мики Рурк също е известен с избухливия си нрав и често влиза в конфликт със закона, като дори се е изправял пред съда.

По-интелигентни ли са левичарите?
Някои от най-големите гении в историята имат една обща черта: всички те са левичари. Дали този факт е плод на случайност, или интелигентността на човека зависи от това с коя ръка си служи по-добре? Делът на леворъките в обществото варира според културата – колкото по-висока е културата, толкова по-голям е техният процент.

Знаете ли, че…
Наполеон е бил левичар и не е обичал да се марширува вляво на пътя. Карал е своите армии, както и тези, които е побеждавал, да маршируват вдясно. Именно поради тази причина в някои държави се шофира отдясно.

Левичарите често са подложени на дискриминация
В Япония само три процента от населението са леворъки, защото родителите упорито се стремят да вкарват децата в „правия“ път. В Европа „ляво ориентираните“ не са по-облагодетелствани.

През Средновековието те са били изгаряни като вещици или вещери.

А в Швейцария например чак до 70-те години на ХХ век училищата са се опитвали да превръщат възпитаниците си в „нормални“. Дискриминацията намира отражение и в езика – с епитета „левак“ заклеймяват непохватния, глуповат човек.

Магазини за леворъки
Но левичарите не страдат само от лингвистични обиди. Те наистина минават за несръчни. И за това си има причина: обикновените ножици и отварачките за консерви изправят левичаря пред истинско финомоторно предизвикателство. И нищо чудно той да се представи като левак. Онези, които искат да си улеснят живота, трябва да прибягват до специални приспособления.

За щастие вече има сайтове, които предлагат ножици и други пособия за хора с този проблем. Дори компютърната мишка е направена така, че да е подходяща и за левичари. Но дали наистина едно портмоне за леворъки предоставя някакви предимства, за десноръкия лаик си остава загадка.

„Лява гениалност“
Предпочитащите лявата ръка обаче не се ползват само с лоша слава. Напротив, те се смятат за потенциални гении. В интернет ще откриете дълги списъци с имената на велики мислители и творци: Леонардо да Винчи, Пабло Пикасо, Джими Хендрикс и много други.

Във всеки случай Крис Макманус, професор в Лондонския университет и дългогодишен изследовател на левичарството, казва: „На практика левичарите и десняците имат еднакъв среден коефициент на интелигентност. Само че сред левичарите по-често се наблюдават крайности“. Така например едно изследване на 11 000 деца в Англия показва, че има значително повече левичари както сред умствено изостаналите, така и сред високонадарените.

Цветелина Велчева

1 КОМЕНТАР

  1. А питате ли ни какво е да си в казарма и да си Левичар Всички автомати 100% са пригодени да се държат от Десничари а газовата камера на затвора, празните гилзи изскачат отдясно на оръжието. Тоест когато левичар държи автомата то съответно приклада при левичар се прукладва в Лявото рамо вместо в дясното и тогава горещи над 100 градуса Целзий гилзи хвърчат право в лицето,очите и деколтето ти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви