Дуда ще строи Желязна завеса
Дуда ще строи Желязна завеса

Полският президент заяви, че е готов да построи нова Желязна завеса „чак до облаците“, за да държи надалеч агресивните държави. Това предаде за БТА Полската агенция по печата (ПАП). Анджей Дуда каза това в Рига, където проведе преговори по въпросите за сигурността с латвийския си колега Егилс Левитс.

Полският държавен глава допълни, че неговата страна и Латвия се противопоставят на руската инвазия в Украйна. И че са готови да направят всичко възможно да държат конфликта далеч от страните си.

„Днес истинската цел на руските лидери и преди всичко на руския президент Владимир Путин е възстановяването на царската империя. Ние сме против тази война“, каза Дуда. „Готов съм за връщането на Желязната завеса. Щом трябва да се справя с една агресивна държава. Тя иска да убива свои съседи, да завладее техни земи и да им отнеме свободата“, допълни той.

„Готов съм да построя Желязна завеса чак до облаците, за да ги държим далеч от нас“, каза още Дуда.

Той допълни, че руската инвазия в Украйна е „доведа до сериозни промени в начина, по който много хора виждат света, най-вече що се отнася до сигурността и бъдещето“.

Балтийските страни, чиито опит с руската хегемония е сходен с този на Полша, предупредиха света, че падането на комунизма в Русия не означава, че „Русия с нейния великоруски манталитет е изчезнала от лицето на земята“, посочи полският президент.

„Всъщност ние ставаме свидетели на нейното съживяване, на експлозия на руския имперски комплекс, изразен в агресия към нашата част от Европа“, продължи Дуда. По думите му поведението на Русия през последната година е показало на света, че „приказките за края на историята и вечния мир… в Европа са пълна илюзия“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви